Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ι. ΚΟΡΑΝΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Ι. Κοραντή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ προς τον Πρωθυπουργό (-και στην οποία απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών).
Ι. ΚΟΡΑΝΤΗΣ:
3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΑΟΖ
κ. Υπουργέ, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης, είχε θέσει, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, στον τότε Πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, το θέμα της ΑΟΖ, υποδεικνύοντάς του ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχέως προς την κατεύθυνση ανακήρυξης της. Η τότε κυβέρνηση επέμενε στην πολιτική γραμμή της υφαλοκρηπίδας. Έκτοτε ο ΛΑΟΣ, τόσο ο Πρόεδρός του όσο και οι βουλευτές του, επανήλθαν δεκάδες φορές με παρεμβάσεις τους μέσα σε αυτή την αίθουσα, στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και με γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις.
ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Πού βρισκόμαστε: Η Κύπρος χάρη στον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο προχώρησε ταχύτατα και με γενναιότητα στην οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ στον ορισμό των θαλασσίων οικοπέδων της και στην ανάθεση ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων σε αμερικανικές εταιρίες, αγνοώντας τους λεονταρισμούς της Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ισραήλ έχουν διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην εξόρυξη των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ΑΟΖ της και δεν θα ανεχθούν καμία ενεργητική προσπάθεια παρεμπόδιση των Κυπριακών γεωτρήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα δε, κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών & Άμυνας και Παραγωγής & Εμπορίου, όπου ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης ενημέρωσε αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες και τους ορυκτούς πλούτους ως νέες πηγές πλούτου για την χώρα μας, τέθηκε και πάλι το θέμα της ΑΟΖ από πολλούς βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος κατ΄ επανάληψη μας έχει καλέσει να οριοθετήσουμε την μεταξύ μας ΑΟΖ, ενώ και το Ισραήλ αναγνώρισε έμμεσα όπως γνωρίζετε πρόσφατα τη μέλλουσα να ανακηρυχτεί ελληνική ΑΟΖ, προχωρώντας σε έκδοση σχετικών χαρτών, η Ελλάδα δεν έχει πράξει τίποτα εν προκειμένω. Όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Και μάλιστα, κ. Υπουργέ, πρόσεξα ιδιαιτέρως μία αποστροφή της χθεσινής ομιλίας σας στην επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας, όπου είπατε ότι - διαβάζω: «Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν απεμπολά οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα. Βέβαια, η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής». Αυτό είναι προφανές! Δεν μας είπατε όμως, τι προτίθεται να κάνει; Και η ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο εκπροσωπείτε σήμερα, ήταν ακριβώς αυτή. Ποιες είναι οι σκέψεις σας όσον αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ;
Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δήμα, ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ ανέφερε τα εξής:
Η "ΤΟΥΡΚΟΦΟΒΙΑ" ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η απάντησή σας δεν θίγει το επί της ουσίας ζήτημα ανακήρυξης της ΑΟΖ που σας έθεσα. Επαναλάβατε αυτά που είπατε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Με την Αλβανία, πράγματι, έχει υπάρξει μία συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, η οποία έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Αλβανικό Δικαστήριο και ελπίζω η ελληνική πλευρά να επιμείνει στην απόφασή της να μην δεχτεί, επουδενί λόγο, θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
Με την Ιταλία υπάρχει μία συμφωνία οριοθέτησης για υφαλοκρηπίδα όχι όμως και για ΑΟΖ. Αυτό αποτελεί ένα ερωτηματικό.
Με τις Βορειοαφρικανικές χώρες, εάν είχε εισακουστεί ο ΛΑΟΣ και είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες πριν ξεσπάσει η βορειοαφρικανική "Άνοιξη", θα είχαν γίνει πράγματα. Τώρα, όμως, πλέον πολύ φοβάμαι ότι ως έχει η κατάσταση τα πράγματα πάνε πολύ πίσω. Πλην όμως, πρέπει να είμαστε κοντά με τις Βορειοαφρικανικές χώρες.
Με την Κύπρο έχουν γίνει πολλές νύξεις και προτάσεις ξεκάθαρες από κυπριακής πλευράς για συμφωνία και οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ, όμως, σύμφωνα και με δηλώσεις Κυπρίων αξιωματούχων, η Ελλάδα έχει αρνηθεί.
Ως προς την Τουρκία, που είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης: Τον Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων, που είναι πράγματι μία πολύ προσεγμένη δουλειά και όταν ήρθε εδώ πρόσφατα στη Βουλή ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, ο κ. Μανιάτης, μας ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες εντοπισμού Υδρογονανθράκων σε 3 περιοχές: Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος και Γιάννενα. Στο νόμο αυτό συμπεριλήφθηκε ένας χάρτης που καταδεικνύει την ελληνική ΑΟΖ. Όμως, προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι την έχουμε ανακηρύξει αλλά, ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη και σχετικά λεπτομερής αναφορά της Ελλάδας σε ΑΟΖ. Σημειώνεται δε ότι στο χάρτη δεν εμφανίζεται όλο το Αιγαίο, παρά μόνο το Ιόνιο και η περιοχή νοτίως της Κρήτης. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Καστελόριζο δεν εμφανίζονται και εδώ είναι το κλειδί. Το Καστελόριζο είναι στρατηγικής σημασίας. Οι Τούρκοι θεωρούν το Καστελόριζο επέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας και δεν το θεωρούν νησί με δικαίωμα ΑΟΖ, αλλά κάτι που τους ανήκει στην ουσία. Εάν δεν πάμε ταχύτατα σε ανακήρυξη της ΑΟΖ και στη συνέχεια στην οριοθέτησή της με διαπραγματεύσεις, όπου χρειάζεται, η Τουρκία θα μας προλάβει. Διότι στόχος της είναι να αποκόψει το Καστελόριζο από τον ελληνικό εθνικό κορμό.
Αντιπαρέρχομαι στο σημείο αυτό το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο όπου ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, συνένωση της με την κυπριακή και επέκεινα με την ισραηλινοκυπριακή θα επιτρέψει τη διέλευση αγωγών αερίου από το Ισραήλ, από το κοίτασμα Λεβιάθαν και επέκεινα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ουσία είναι ότι με τις παραλείψεις μας τις συνεχείς, με μία "τουρκοφοβία" που διακρίνει αυτήν την Πολιτεία εδώ και χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στο να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχει εδώ και χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και η Διεθνής Σύμβαση Δικαίου της Θαλάσσης από το 1982.
Γι΄ αυτό επανέρχομαι στο ερώτημά μου που, μπορεί να το χαρακτηρίσετε και πιεστικό, είναι όμως σαφές: Προτίθεται ή όχι η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ και κατάθεσης αυτής της απόφασης στον ΟΗΕ για λόγους υψίστου εθνικού συμφέροντος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου