Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2012
Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012
Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
Για το χρόνο ομιλιών
Επαναλαμβάνω στην αρχή ένα θέμα που έχω θίξει: Τα 30-35 λεπτά είναι πολλά για ομιλία. Όσοι έχουμε περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως και εγώ και ο Αρχηγός της ΝΔ, γνωρίζουμε ότι κάτω από οποιαδήποτε ιδιότητα κανένας δεν μιλάει πάνω από 3-4΄. Θα προσπαθήσω να μην εξαντλήσω το χρόνο, για να μιλήσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές.
Για το τεράστιο βάρος που δεν αντέχει μόνο ένας ώμος
Θα ήθελα να κάνω την εξής δήλωση χωρίς αιχμές για την κυβέρνηση: η προσπάθεια είναι μία εθνική προσπάθεια, το αεροσκάφος ήταν σε βύθιση και επιλέξαμε τον καλύτερο πιλότο για να το ισορροπήσει, να το προσγειώσει με τις εκλογές και να αναλάβει την απογείωση μετά ο καταλληλότερος κυβερνήτης!
Το βάρος είναι τεράστιο και δεν είναι για ένα κόμμα, δεν μπορεί να το αντέξει ένας μόνο ώμος. Γι΄ αυτό και το ΠΑΣΟΚ των 160, με μία ευρύτατη πλειοψηφία, εξαντλήθηκε μέσα σε 2 χρόνια. Πιστεύω ότι και η επιλογή του λαού μετά τις εκλογές δεν θα είναι μόνο ένας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία “πρόβα τζενεράλε” για να αντιληφθούμε την ευθύνη που θα προκύψει την επομένη των εκλογών.
Για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τις δεσμεύσεις των αρχηγών των κομμάτων
Προϋπολογισμός 2012: Ψηφίζουμε σήμερα τον Προϋπολογισμό της Ελλάδας χωρίς να έχουμε εμείς την τελική ευθύνη αυτού! Έχουμε εκχωρήσει κάποιες από τις ευθύνες μας σε αυτούς που μας δανείζουν. Όποιος δίνει τα λεφτά του θέλει και κάποιες εξασφαλίσεις, έτσι είναι. Εγώ έστειλα επιστολή στην Ευρώπη, όπως και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου, αλλά τους είπα ότι εφόσον επιμένουν στην επιστολή με υπογραφή, η υπογραφή είναι σύμβαση και η κάθε σύμβαση έχει την αρχή της αμοιβαιότητας. Επομένως, το κείμενο έχει ισχύ εφόσον δεν αλλάξουν οι όροι. Πανηγύριζε το καλοκαίρι ο κ. Παπανδρέου ότι έφερε κούρεμα, μείωση επιτοκίου κλπ. με το Μεσοπρόθεσμο, τίποτα. Δεν έγινε τίποτα. Τι είναι αυτό που μας λέει ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι σε στέρεα βάση; Ήδη, πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, λέει η κα Μέρκελ να πάμε σε επαναπροσδιορισμό της Συνθήκης και να αλλάξει μορφή η Ευρωζώνη και η Ευρώπη.
Για τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογεί η Γερμανία στην Ευρώπη και το δίλημμα "Ευρώπη και υποτέλεια ή μόνοι μας και πεινασμένοι":
Αυτό που επιχειρεί τώρα η κα Μέρκελ με "υπασπιστή" τον κ. Σαρκοζί -και όχι ομόλογό της- αυτά που θέλουν να περάσουν, τις τεράστιες αυτές αλλαγές, τις μεγάλες εκχωρήσεις, θα περάσουν μόνο μέσα από δημοψηφίσματα. Σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στη δική μας. Ο λαός θα αποφασίσει τότε ανάμεσα στο δίλημμα που είχα θέσει εξερχόμενος από το γραφείο του προηγούμενου Πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση που είχα μαζί του: Ή Ευρώπη και υποτέλεια ή μόνοι μας και πεινασμένοι! Ο λαός θα αποφασίσει: «είτε κοπιαστικά αλλά μέσα στην Ευρώπη είτε την άποψη της κομμουνιστικής και κομμουνίζουσας Αριστεράς. Ο λαός θα έχει το Φεβρουάριο να επιλέξει ανάμεσα στο Α ή Β ή Γ από τα «ευρωπαϊκά» κόμματα, όχι με πολλές πια διαφορές, παρά μόνο κάποιες στους τρόπους εφαρμογής και τις σκέψεις, ως αποτέλεσμα των διαφορετικών ιδεολογικών αφετηριών. Ειδάλλως υπάρχει η επιλογή της Αριστεράς με αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή. Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι μία κουβέντα πολύ μεγάλη. Η ζωή μας θα γίνει πολύ σκληρότερη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι οι αμοιβές θα πέσουν στο 1 / 4 από τις σημερινές, το ηλεκτρικό ρεύμα θα έρχεται μόνο κάποιες ώρες, διότι για να εισάγουμε τις πρώτες ύλες θα χρειαζόμαστε συνάλλαγμα, το οποίο θα είναι περιορισμένο. Όλα αυτά που έχουμε σήμερα και απολαμβάνουμε έστω και επώδυνα, δεν είναι αυτονόητα. Θα πρέπει τότε να πάμε κάτω από το μηδέν για να φτάσουμε ξανά σε ένα επίπεδο ζωής το οποίο έχουμε ξεπεράσει εδώ και 50 χρόνια!
Για μία οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα δημοσίου χρέους και των κερδοσκοπικών επιθέσεων των αγορών:
Προτάσεις: Υπάρχει γενικά, κ. Πρωθυπουργέ -και απευθύνομαι στον τραπεζίτη- εχθρικό κλίμα. Υπάρχουν οι χώρες από τη μία πλευρά και οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης από την άλλη. Υπάρχει έτσι μία ανισορροπία που δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποτέ. Η λύση είναι -και το λέω σε εσάς- να συμφωνήσουν η ΕΕ με τις ΗΠΑ σε μία σταθερή σχέση 1:1 στα νομίσματα και τότε δεν θα έχουν ρόλο οι οίκοι αξιολόγησης που πάνω σε αυτήν τη βάση της ισοτιμίας παίζουν πολλά δις καθημερινά. Όμως έτσι θα απομονωθεί η κερδοσκοπία. Βεβαίως δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε την Αμερική, η οποία με τον Ομπάμα τώρα τύπωσε πάνω από 2 τρις δολάρια -η μεγαλύτερη κοπή, χωρίς πληθωρισμό και ανάσανε. Να τυπώσει η ΕΕ αυτόν τον αριθμό και μετά ζητάμε την ισοτιμία σταθερή 1:1.
Αυτό που θα μας σώσει τώρα είναι να γυρίσουμε στο Σόλωνα: Χρειάζεται μία παγκόσμια σεισάχθεια! Άλλωστε, τι χρωστάμε; Πλασματικό χρήμα χρωστάμε! Αυτά είναι οι σκέψεις για το αύριο.
Για τα συσσωρευμένα ελλείμματα ετών και το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση:
Το σήμερα, όμως, είναι βάρβαρο, βασανιστικό και βάναυσο, διότι όλες οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών δεν μπόρεσαν να ελέγξουν ένα απλό πράγμα; Έσοδα-έξοδα. Δεν μπόρεσαν να βγάλουν 1 δραχμή, 1 ευρώ, παραπάνω απ΄ όσα ξοδεύαμε! Τα ελλείμματα αυτά μας έφτασαν ως εδώ και η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της. Ξέρετε ότι, εάν η Ολλανδία αύριο πει να σταματήσει τις εξαγωγές γάλακτος, τα παιδιά μας δεν θα έχουν γάλα να πιουν; Ξοδεύουμε 2,5 φορές περισσότερα για να εισάγουμε κρέας και γάλα, απ΄ όσο για πετρέλαιο. Και, εν πάση περιπτώσει, μέχρι να βρούμε και να βγάλουμε το πετρέλαιο στο Ιόνιο, στην Κρήτη κλπ., ας μη δίνουμε τόσο χρήμα για κρέας και γάλα.
Είναι τόσο δύσκολο να πούμε ότι ψηφίζουμε ένα νόμο να μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να έχει ένα βουστάσιο; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθούν από τον ένα νομό στον άλλο τα ζώα αυτά;
Τόσο δύσκολο είναι να πούμε στους αγρότες ότι υπάρχουν κορεσμένες καλλιέργειες αλλά και νέες περιζήτητες; Το βαμβάκι το πετάμε ενώ η ΕΕ ζητάει μετάξι και το πληρώνει. Να πούμε στους αγρότες να βάλουν μουριές.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αγρότης μπορεί να πάρει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Όχι όπως σήμερα με αυτήν την παράνοια που δεν μπορούν να του δώσουν ρεύμα επειδή μέσα σε 2.000 στρέμματα έχει και ένα σπιτάκι.
Για την ανάγκη τόνωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τα ΕΑΣ:
Στην Ελλάδα έχουμε μία αμυντική βιομηχανία. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν παραγγελίες από Γαλλία και Αμερική, αλλά δεν μπορούν να τις δουλέψουν γιατί δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα! Χάνουμε παραγγελία για 300 patriot -κάποια κομμάτια τους- επειδή δεν μπορεί, ουσιαστικά, η μία τσέπη του κράτους να εγγυηθεί στην άλλη! Και μετά θα λέμε να τους απολύσουμε, να τους διώξουμε, ενώ υπάρχουν παραγγελίες...
Για τις αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις: Έχει βάλει ο κ. Βενιζέλος εκεί έναν ευφυή άνθρωπο, τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος θα ήταν καλύτερος εάν του μειώνατε λίγο αυτό το imperium! Τι μας επείγει σήμερα να αποκρατικοποιήσουμε; Πρώτα τις πηγές πλούτου; Πρώτα το νερό; Το νικέλιο; Τον ορυκτό πλούτο; Φυσικά και όχι! Υπάρχουν πολλά άλλα προς αξιοποίηση πριν φτάσουμε σε αυτά..
Για την αξιοποίηση του Ελληνικού
Συζητάμε τώρα για το Ελληνικό και λέμε να το αξιοποιήσουμε. Τί είναι το Ελληνικό; Ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Βγήκε, λοιπόν, η διακήρυξη για να δούμε τι μας δίνουν και ερωτώ: ένα οικόπεδο με συντελεστή 1,2 και ένα με 0,4, έχουν την ίδια αξία; Μα, με τι συντελεστή δόμησης πουλάμε; Κανείς δεν ξέρει! «Ας δώσει ο καθένας προσφορές και εν συνεχεία θα δούμε με τι συντελεστή». Άρα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο 1/5 της πραγματικής αξίας! Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία! Επομένως, μόνοι μας εξακολουθούμε να αναπαράγουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος.
Για τα Δημόσια Έργα
Βγάλτε έξω τις μπουλντόζες! Δεν πρόκειται μόνο για ουσία, αλλά και για ψυχολογία, «να κάτι γίνεται!». Θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που ξέρετε πόσο ακριβά κοστίζει ο κάθε άνεργος στο κράτος. Έτσι θα έχουν ένα μισθό και θα είναι και καταναλωτές. Θα ανοίξουν και κάποια μαγαζιά από αυτά που έχουν κλείσει αφού θα υπάρξουν καταναλωτές. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, να ξεκινήσουν τα Δημόσια Έργα.
Για το ΕΣΠΑ
16 δις ευρώ περιμένουν. Επειδή κάποιοι από εμάς είναι ανάξιοι, δεν προχωράει το ΕΣΠΑ και αποφασίζει η καγκελάριος να στείλει τον υφυπουργό της, τον κ. Φούχτεν. Ας έρθει αφού είμαστε ανάξιοι να προχωρήσουμε το ΕΣΠΑ προκειμένου να μπουν 16 δις στην αγορά. Γιατί όμως στην Θεσσαλονίκη; Δεν μ΄ αρέσει καθόλου αυτό, μα καθόλου! Η χώρα έχει πρωτεύουσα, από εδώ θα ξεκινάνε όλα. Με όλη την συμπάθεια και την αγάπη και το σεβασμό προς την Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά τα «κόλπα» μου θυμίζουν και με παραπέμπουν σε άλλες σκέψεις που δεν θέλω καν να τις κάνω.
Για την Οικοδομή
Το έχω πει πάρα πολλές φορές και το λέω και σε εσάς. Υπάρχουν πολλά κρυμμένα λεφτά. Δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη θυρίδα σε καμία τράπεζα, είναι γεμάτες! Γιατί τα έβγαλαν, τα έκρυψαν από το κράτος και τα λεφτά είναι εκεί και κάθονται. Στην τράπεζα δεν μπορεί να πάνε. Καταργείστε το «πόθεν έσχες» για την οικοδομή. Δώστε τους μία ευκαιρία να τα ρίξουν σε «ντουβάρια». Θα κινηθούν 200 επαγγέλματα! Το είπα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τι κάνανε; Εξαίρεσαν μόνο την 1η κατοικία και μέχρι τα 70 τ.μ., δηλαδή το μισθοσυντήρητο. Μα δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά του, αυτός δεν μπορεί να τα κρύψει.
Για τις καταθέσεις στο εξωτερικό
Η «αστυνόμευση» δεν θα αποδώσει. Το προσπαθεί ο κ. Βενιζέλος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν βγαίνει έτσι. Ούτε με παρακάλια βγαίνει. Θα τους δώσετε ένα κίνητρο. Να τα φέρουν στην Ελλάδα, αρκεί το 25% να τα επενδύσουν σε υπερδεκαετή ελληνικά ομόλογα. Εάν φέρουμε μέσα στη χώρα 150 δισεκατομμύρια, αυτομάτως έχετε 40 δις στα ταμεία των τραπεζών, αντί για 14 δις που έφυγαν μέσα σ΄ ένα 2μηνο. Εξασφαλίστε τους ότι τα λεφτά τους θα είναι σίγουρα για να έρθουν εδώ, ούτε φορολογίες ούτε τίποτα! Γιατί αν γεμίσουν οι τράπεζες με ρευστό, λύνουμε το πρόβλημα. Το ρευστό θα πάει στις επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις θα κάνουν επενδύσεις και θα προχωρήσουν.
Για τα κέρδη που επανεπενδύονται
Και βεβαίως, όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, δεν φορολογούνται. Μηδέν! Μη βάλετε 10%15% γιατί θα μπουν οι εφοριακοί πάλι στη μέση και θα αρχίσουν το «δώσ΄ μου τόσα για να στα φέρω στα ίσα». Επανεπενδυόμενα κέρδη δεν φορολογούνται!
Για την άρση του Καμποτάζ
Το άκουσα από τον Υπουργό Ανάπτυξης και το χαιρετίζω. Εάν είχαμε προβεί στην άρση του Καμποτάζ, θα μπορούσαμε να περιμένουμε, λογικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα έβαζε το χαράτσι που έβαλε ή τουλάχιστον θα αποφεύγαμε να το βάλουμε σε όλο τον κόσμο. Με την άρση του καμποτάζ ανασαίνουν τα νησιά και δίνουν ζωή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όχι. Επειδή κάποιοι δεν το θέλουν; Μα επιτέλους, ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα! Επιτέλους, έχουμε δημοκρατία! Αυτή η αντίληψη η στείρα ότι εγώ αποκλείω το λιμάνι, δεν είναι ο φυσικός αγωγός για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.
Για τις ελληνικές σημαίες στα καράβια:
Είχαμε 18,5%, τώρα έχουμε 14,5%. Πέφτει ο στόλος. Ξέρετε, για να κάνει ένας εφοπλιστής με ελληνική σημαία το καράβι του, με ταχύτατες διαδικασίες, θέλει 3 μήνες. Στη Μάλτα γίνεται σε 24 ώρες! Τόσο δύσκολο είναι να πάει ένας από τους υπουργούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης ή ο κ. Γεωργιάδης και να δει πώς εκεί θέλει μια ημέρα κι εμείς 3 μήνες; Μπορεί να γίνει και θα το κάνουμε. Και δεν είναι δυνατόν να παίρνει ναύλο ένα καράβι για να μεταφέρει εμπόρευμα από την Καλκούτα στην Μαδαγασκάρη και να ασφαλίζεται 3 φορές επάνω απ΄ όσο το καράβι με άλλη σημαία που ασφαλίζεται αυτόματα γιατί έχει φρουρούς επάνω. Γιατί αυτή η δυστοκία για να βγάλουμε αυτό το νόμο; Γιατί πρέπει να επιλαμβάνονται πέντε Υπουργεία; Καθυστερεί 3 μήνες αυτό και ο ναύλος έφυγε. Έτσι θα πάρουμε σημαίες; Εγώ κ. Πρωθυπουργέ, εάν αυτά τα πράγματα τα ρυθμίσετε, δεσμεύομαι να φέρω μέσα στο 2012 τουλάχιστον 100 καράβια με ελληνική σημαία.
Για το ενεργειακό πρόγραμμα "Ήλιος":
Το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόγραμμα το οποίο θέλει η Γερμανία. Γιατί δεν αναλαμβάνουμε εμείς να κάνουμε τα φωτοβολταϊκά; Εφόσον έχουμε έτοιμα τα εργοστάσια και έτοιμα τα χέρια; Γιατί δεν κάνουμε, λοιπόν, μια συμφωνία; Γιατί όλη αυτή η δουλειά να πάει σε εργοστάσια της Γερμανίας;
Για την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα
Σας είπα πριν για τα ΕΑΣ και την φορολογική ενημερότητα. Βγάλτε τη φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα από τις επιχειρήσεις. Κάποιος δεν είναι φορολογικά ενήμερος. Τι θα κάνει; Θα κλείσει. Αν κλείσει, δεν θα πάρουμε τίποτα. «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Άσε τον να το πολεμάει, να το προσπαθεί και όλο και κάτι θα πάρει, αν είναι προσεκτική, η εφορία. Τώρα δεν μπορεί να πάρει ούτε καν μπλοκ επιταγής. Όπως και με τον Τειρεσία. Να μην εγγράφεται κάποιος στον Τειρεσία αυτόματα, παρά μόνο αν υπάρξει δικαστική απόφαση για δόλο, ότι είναι απατεώνας. Αρρώστησε κάποιος, έπαθε έμφραγμα, του έφυγε μια επιταγή, ένα γραμμάτιο. Εγγράφεται στον Τειρεσία, δεν παίρνει επιταγή, δεν παίρνει δάνειο, τελείωσε! Και τι κάνει για να επιβιώσει; Πάει στον φίλο του που είναι καθαρός, δίνει του φίλου του 1% - 2%, ώστε να πάρει 5 ευρώ.. Λύστε τα αυτά είναι απλά πράγματα. Πώς θα γίνει ανάπτυξη αν δεν λύσουμε κάποια άμεσα προβλήματα;
Για το ενιαίο μισθολόγιο:
Προχωρήστε. Καθαρίστε επιτέλους λίγο το πράγμα. Και ρωτώ το εξής: Σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό: Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε 3 φορές περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους απ΄ όσους χρειάζεται το έθνος. Εφόσον έχουμε 3 φορές παραπάνω που κάθονται, τι στο καλό πληρώνουμε υπερωρίες σ΄ αυτούς που είναι μέσα; Ή δεν φτάνουν και χρειάζονται υπερωρίες ή περισσεύουν υπάλληλοι οπότε δεν χρειάζονται υπερωρίες. Πείτε μου. Πώς μας συμβαίνει; Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τα πράγματα.
Για τα κληροδοτήματα
Τα κληροδοτήματα κ. Πρωθυπουργέ μπορεί να μας αποφέρουν πολλά δις. Υπάρχουν κληροδοτήματα από το ΄38, από την εποχή του Μεταξά, που δεν έχουν ακόμα τακτοποιηθεί. Αυτά μπορούμε να τα ρυθμίσουμε. Δίπλα σας έχετε συνταγματολόγο. Να δούμε πώς αυτά θα πηγαίνουν στο κράτος. Αν είναι αδρανή για μια δεκαετία να περιέρχονται στο κράτος. Μόνο στου Καραπάνου, αυτό το κληροδότημα που έχει ο Ερυθρός Σταυρός, μπορεί να σας δώσει με αντιπαροχή 30 δις! Για ποιο λόγο λοιπόν δεν αξιοποιούμε αυτά τα κληροδοτήματα; Τα ωραιότερα ακίνητα της Ελλάδος, τα ωραιότερα κτήματα. Τα παίρνει η Εκκλησία, τα παίρνει ο Ερυθρός Σταυρός, τα παίρνει κάποιος άλλος και μένουν ανενεργά για χρόνια.
Για την ξεκάθαρη στήριξη του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, ώστε να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ελπίδα:
Εν πάση περιπτώσει κ. Πρωθυπουργέ, πρέπει να σπάσουμε αυγά. Εμείς θα σας στηρίξουμε ανεξαρτήτου κόστους. Εγώ πάντως κόστος δεν έχω δει για την στήριξη στο πρόσωπό σας. Το αντίθετο βλέπω στην κοινωνία. Να στηρίξουμε, να προσπαθήσετε κι εσείς με τις γνώσεις σας και τις γνωριμίες σας να φέρετε το σκάφος στην ευθεία που σας είπα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ελπίδα.
Μια ελπίδα όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, μια ελπίδα για τους Ευρωπαίους ότι δεν είμαστε οι τυχάρπαστοι και οι απατεώνες. Και να καταλάβουν καλά κάποιοι στο εξωτερικό που μας λένε τεμπέληδες. Το ακούσατε πάρα πολλές φορές από γερμανικά χείλη. Να θυμίσουμε ότι εμείς επί 170 - 180 χρόνια δουλέψαμε σκληρά, πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.. Με πολέμους, νύχτα μέρα... Ε, καθίσαμε και μια δεκαετία να ξαποστάσουμε!! Μη μας πάρουν και το κεφάλι γι΄ αυτό... Τώρα είμαστε έτοιμοι για εντατική δουλειά. Για σωστή δουλειά. Για προοδευτική δουλειά. Πρέπει, λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, να προσπαθήσετε για το καλύτερο. Θα συναντήσετε λεπτομέρειες. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για PSI κ.λ.π. Εσείς είστε ο καλύτερος, γι΄ αυτό εξάλλου σας βάλαμε εκεί, για τα δύσκολα. Περιμένουμε να τα λύσετε για να μπορέσει το έθνος, το κράτος, η πατρίδα να πάει εμπρός...
Τελείωσα και εκτός της βασικής ομιλίας θα ήθελα να ευχηθώ -αν και είμαι Απόλλων Αθηνών- στον Ολυμπιακό μία ευρύτατη νίκη σήμερα με την Άρσεναλ για να τιμήσει την Ελλάδα όπως προχθές ο ΠΑΟΚ που νίκησε την Τότεναμ. Χρειαζόμαστε να έχουμε και ένα ευχάριστο αποτέλεσμα απέναντι στους ξένους, μια και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιο άλλο ευχάριστο.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου