Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2011
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ. με θέμα "τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας", τόνισε τα εξής:
«Συγχαρητήρια στον κ. υφυπουργό για την εμπεριστατωμένη, αν και όχι ικανοποιητική ως προς όλα για εμάς, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο σοβαρότητας απάντηση. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για άλλους. Μας εγκαλέσατε κ. Πρωτόπαπα που ψηφίσαμε το άρθρο 1 του Μνημονίου! Το κάναμε γιατί πιστέψαμε σε μία σοβαρή κυβέρνηση που θα εκμεταλλευόταν το βατήρα της ύπαρξης της χώρας, πράγμα που δεν συνέβη.
Επί του θέματος: Ποιος είπε ότι η χώρα είναι Ελντοράντο ή Κατάρ; Πάντως δεν είναι και "καταραμένη"! Έχει όλα τα εχέγγυα να ανακάμψει!
Ερώτημα: Πόσον καιρό έχει καθυστερήσει η άδεια που ζητά η εταιρεία στην Κασσάνδρα; 6 χρόνια! 2.000 νέες θέσεις εργασίας που θα πρόσφερε, ξέρετε τι θα σήμαιναν για τη Χαλκιδική;
Όπου χτυπάνε βρίσκουν, αλλιώς θα τα είχαν παρατήσει. Και το κράτος από όλα αυτά κερδίζει, από το ΦΠΑ, από το 6%.Μακάρι και η συμφωνία να ήταν καλύτερη για το Έθνος! Αλλά το σίγουρο είναι ότι αντικείμενο υπάρχει!
Το 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για ουράνιο και τότε κυκλοφόρησε και σχετική έρευνα του ΙΓΜΕ.
Νοτίως της Κρήτης υπάρχει πολύ "προϊόν": 3,5 τρις κυβικά φυσικό αέριο που επαρκούν για τις ανάγκες όλης της Ευρώπης για 10 χρόνια!
Το ζήτημα είναι εάν έχετε το θάρρος να προχωρήσετε ως κυβέρνηση. Είστε κι εσείς προσκολλημένοι όμως σε αυτό το "Ανήκομεν εις τη Δύσιν".
Πώς έχουν τα πράγματα σήμερα -μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις: Η Τουρκία, δια της υποστήριξης της Αμερικής, είναι η μόνη διέξοδος της ενέργειας από τις πρώην Σοβιετικές χώρες προς την Ευρώπη. Κι αυτό για να απομονώσει τη Ρωσία από την Ευρώπη. Έτσι χάλασε και η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, μέσω του βούλγαρου πρωθυπουργού που είναι ο 53ος κυβερνήτης των ΗΠΑ!
Η Τουρκία σήμερα έχει στα έγκατά της 4 ενεργειακούς δρόμους. Αναπτύσσεται ταχύτατα, εξελίσσεται σε υπερδύναμη.
Εμείς όμως έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσουμε το δρόμο Κατάρ-Ισραήλ-Κύπρος. Την Τετάρτη έρχεται ο Λίμπερμαν. Το ζήτημα είναι να μη φύγει από εδώ με άδεια χέρια.
Ας ελπίσουμε η φιέστα του Ερζερούμ να μην οδηγεί σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του τόπου.
ΑΟΖ: Είμαστε οι πρώτοι που θέσαμε το ζήτημα. Θυμάμαι πριν 2 χρόνια όταν το έθεσα στον πρώην πρωθυπουργό, αναρωτιόταν τι είναι αυτή η ΑΟΖ για την οποία μιλάει ο Καρατζαφέρης! Αναλογίζεστε τη ζημιά εάν αύριο βγει η Τουρκία και κάνει ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ; Το 1982, όταν υπεγράφη το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έβγαλε δικό της νόμο που έλεγε ότι το Καστελλόριζο δεν είναι νησί, αλλά η επέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας!
Εμείς τι λέμε; Προσέγγιση-συνεργασία με το Ισραήλ σήμερα! Και το λέω εγώ αυτό! Όμως αυτό μας εξυπηρετεί σήμερα γιατί πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αντιπαλότητα Τουρκίας - Ισραήλ για την εύνοια της Αμερικής.
Όμως εσείς πατάτε σε 2 βάρκες! Και όποιος πατάει σε 2 βάρκες, στο τέλος βουλιάζει!
Τα δικά μας F-16 έχουν καταντήσει "τουριστικά" αεροπλάνα! Ό,τι και να γίνεται, όποια πρόκληση και να δεχόμαστε, δεν αντιδράμε! Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με αυτά του Ισραήλ!
Ακούσαμε για επιτυχία στο Ερζερούμ -τη Θεοδοσιούπολη για όσους γνωρίζουν! Στηλίτευσε ο Πρωθυπουργός τις παραβιάσεις..Όμως, θα ήταν καλό το επιχείρημα, με το σοβαρό τρόπο που το έθεσε ο πρωθυπουργός, εάν οι παραβιάσεις σταματούσαν. Την ίδια ώρα όμως που το έλεγε, συνεχίζονταν πάνω από τις Οινούσες οι παραβιάσεις! Σήμερα, στις τέσσερις παρά δέκα, 8 ένοπλα τουρκικά μαχητικά περνούσαν πάνω από Χίο και Μυτιλήνη! Τι επετεύχθη, λοιπόν; Απόδειξη ότι δεν παίρνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στα σοβαρά.
Το 2012 είναι η σειρά της Ευρώπης να αναλάβει τη Γραμματεία του ΟΗΕ! Ανάμεσα στα φαβορί, εμφανίζεται και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, ο σημερινός Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι: ο κ. Παπανδρέου, πώς ενεργεί; Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας κοιτώντας κατάματα στο ελληνικό συμφέρον ή υπό τον πειρασμό «ας δείξω την διαγωγή που επιβάλλεται για να πουν τα "ναι" οι Αρχηγοί και οι Πρόεδροι των κυβερνήσεων που είναι απαραίτητο, των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας;» Θέτω ένα ερώτημα, κ. Πρωτόπαπα.Γιατί ο μεν Πρωθυπουργός δείχνει ότι θέλει πολύ το αξίωμα -και θα είναι και τιμή για την Ελλάδα εάν συμβεί αυτό- βλέπω όμως ότι κάποιοι εκ των υπουργών της κυβερνήσεως, κοντράρουν με συγκεκριμένες κυβερνήσεις, οι οποίες κρατάνε επιφυλάξεις.
Και βεβαίως, να είσαστε σοβαροί ως συνέχεια και συνέπεια με το κράτος, στην συμφωνία που είχε υπογράψει η ΝΔ με την Ρωσία του Πούτιν, για τα άρματα, που την χαλάτε. Και την χαλάτε, μόνο και μόνο, γιατί έχουν μείνει τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία δεν σας επιτρέπει τελευταία να έχετε βούληση. Και εκεί που είχαμε συμφωνήσει εδώ και πέντε χρόνια για τα ρώσικα άρματα, γυρίζετε να πάμε στην Γερμανία. Όλα αυτά βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις εθνικές στρατηγικές της χώρας, αλλά την ενδεχόμενη ύπαρξη, αν θέλετε, υλοποιήσεως του σεναρίου που σας είπα. Το ερώτημα είναι ένα: εδώ σ΄ αυτόν τον τόπο πρέπει να προτάσσεται πάντα το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον ενός εκάστου εξ ημών, και όπως αυτό εννοείται. Γιατί εάν στο Ερζερούμ είχε υπάρξει επιτυχία δεν θα χρειαζόταν το "non-paper" που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.
Αυτά για να ξέρουν ποια είναι η επιτυχία. Θα δείτε όμως ότι θα προκύψουν δυσμενή θέματα. Θέματα τα οποία θα αλλοιώνουν και θα ταπεινώσουν την Ελλάδα εις το μέλλον. Αποφάσεις και θέσεις σαν κι αυτές του 1987 από τη συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ που δεν επέτρεπε γεωτρύπανο σε όλο το Αιγαίο, σε όλο το εύρος. Και είμαστε όμηροι εκείνης της αποφάσεως του 1987! Ή σαν και αυτό το οποίο εσείς πάλι σαν ΠΑΣΟΚ δεχθήκατε στη Μαδρίτη, ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας εις το Αιγαίο που έφερε τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τη Σκύρο. Αυτό το οποίο έγινε στο Ερζερούμ για εμάς είχε πολλά στοιχεία επιπολαιότητας και αυτά θα φανούν με συγκεκριμένες αποδείξεις την ημέρα που θα συζητήσουμε στη Βουλή το θέμα αυτό».
Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:
«κ. Υφυπουργέ, ο φάκελος πετρέλαια έχει τραβηχτεί από τον φορέα εδώ και 7 χρόνια και είναι μετέωρος. Τώρα, θα γίνει αυτό που μέσα στη Βουλή, απ΄ το κάθισμα που καθόσαστε, ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, πριν 8 μήνες, σε ερώτησή μου, είπε ότι γίνεται ήδη. Εάν ένα τόσο σοβαρό θέμα το αντιμετωπίζετε με κωλυσιεργία ενός έτους, τότε πολύ φοβούμαι ότι δεν πάτε καλά.
Θα ήθελα επίσης να σας πω το εξής κ. Μανιάτη: η δική σας ευαίσθητη ψυχή, όλων των βουλευτών της Ελλάδος, όλων των πολιτών της Ελλάδος, αντί για δύο κουβέντες προσυνεννοημένες με τον Ερντογάν, δεν θα ικανοποιούταν περισσότερο εάν ο πρωθυπουργός πήγαινε στο Άσκαλε, το βουνό που είναι ακριβώς δίπλα από το Ερζερούμ και σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, Πόντιοι και Μικρασιάτες, να καταθέσει ένα στεφάνι; Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό δεν έγινε. Και αυτό δεν μας έκανε καθόλου υπερήφανους από το συνεχιστή της οικογένειας Παπανδρέου».
Ύστερα από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε τα εξής:
«κ. Πρωτόπαπα, εγώ πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου είναι άξιος για τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Απ΄ ό, τι κατάλαβα, εσείς δεν το πιστεύετε!»
όλη η συζήτηση εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου