Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ REAL FM
«Επειδή ήμουν στη Κύπρο, δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραστώ στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή. Είχα πάει εκεί για το φυσικό αέριο όπου ενημερώθηκα από τον Υπουργό για τα ευρήματα».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του REAL FM και στο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.
Τιμούμε τον κύριο όγκο του έργου του Κ. Καραμανλή
Εμείς σαν ΛΑ.Ο.Σ βγάλαμε ανακοίνωση που λέμε ότι συμφωνούμε στον κύριο όγκο των ενεργειών του ιδρυτή της ΝΔ. Εξαιρούμε κάποιες λαθεμένες κινήσεις όπως:
Πρώτον, όταν φύγαμε από το ΝΑΤΟ και μετά παρακαλούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Με αυτή την ενέργεια μας χάσαμε 6 χρόνια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Τουρκία να πατήσει για τα καλά το πόδι της στο Αιγαίο. Ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος, άσχετα αν κανείς δεν μιλάει για αυτό.
Δεύτερον, πιστεύω πως μεταξύ 24ης Ιουλίου και 14ης Αυγούστου το ποσοστό του 2-3% που είχε βάλει το πόδι της η Τουρκία στην Κύπρο, έφτασε στο 37%. Ήταν μια ολιγωρία εκείνης της περιόδου, αντιλαμβανόμενος βεβαίως και την ρευστότητα της κάθε τάσεως.
Τρίτον, αυτός ο μονόδρομος του ανήκουμε στην Δύση, που δυστυχώς υπηρετείται ακόμα και σήμερα, δεν προσφέρει αυτά που όλοι αναμέναμε, ειδικά και με την σύνταξη μας προς αυτήν τη κατεύθυνση.
Βέβαια κάτι σημαντικό που έκανε ο Κ. Καραμανλής είναι το ότι μας έβαλε στην Ε.Ε και αποκατέστησε την Δημοκρατία.
Για την προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή
Είναι ο ηγέτης με τα περισσότερα χρόνια πρωθυπουργίας ο οποίος όμως, και στις δύο πρώτες περιόδους ήταν "δοτός". Και το ΄55 ήταν δοτός από τα ανάκτορα λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει τότε με την Φρειδερίκη, και το ΄74 με την επιλογή που έγινε τότε από τον Γκιζίκη. Όσον αφορά το ΄61 νομίζω ήταν μια υπερβολή, αυτό που έγινε από τους φανατικότερους Καραμανλικούς. Φέρανε το ποσοστό του στο 50%, ενώ θα μπορούσε να τα καταφέρει και με ποσοστό 43 ή 44%.
Για τις πρωτοβουλίες του κ. Αχιλλέα Καραμανλή
Δεν ακούγεται κομψό ο αδελφός να υψώνει τον ανδριάντα του αδελφού του. Ιδίως, όταν μάλιστα βρίσκεται εν δυνάμει στην πολιτική, και θα μπορούσε να έχει τα οποιαδήποτε ωφελήματα απ΄ αυτό. Αυτά όμως είναι λίγο ρευστά.
Αλλά ας μείνουμε στα καλά, και η ιστορία θα καταγράψει τα αρνητικά.
Για την προοπτική επανένωσης της κεντροδεξιάς
Αν ισχυριστεί κάποιος πως η συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει νόημα, τότε είναι αγκυλωμένος, ίσως εμπαθής, και λίγος για τις περιστάσεις. Διέκρινα μια ψυχρότητα μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά. Πιστεύω όμως, πως ο κ. Σαμαράς δεν είναι η ίδια περίπτωση με αυτήν της μεσοβασιλείας του Έβερτ, εκείνη την περίοδο μεταξύ Μητσοτάκη και ερχομού Καραμανλή. Πιστεύω ότι κάνει καλύτερους χειρισμούς, γιατί οι επόμενοι βλέπουν τα λάθη των προηγούμενων και διορθώνονται.
Σήμερα η παράταξη έχει 2 κόμματα, ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο. Καθώς και ένα άλλο, το οποίο βρίσκεται σε μια κατάσταση εμβρυακή. Εγώ θεωρώ πως είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί ένας διάλογος. Μπορώ να πω ότι μετά την εκδήλωση των Θεοφανίων στον Πειραιά, που παρευρεθήκαμε και οι δύο, όπως και στο μνημόσυνο στην Κύπρο, έσπασε ο πάγος και ενδεχομένως μια "δαιμονοποίηση". Στη Κύπρο παραβρεθήκαμε σε ένα δείπνο, σε μία κοινωνική εκδήλωση, χωρίς να υπάρξει κάποια εκτενέστερη πολιτική συζήτηση.
Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και έχω οπλιστεί με την σοβαρότητα που επιβάλλεται, όπως πιστεύω το ίδιο θα έχει κάνει και ο κ. Σαμαράς. Όσον αφορά την κ. Μπακογιάννη, πιστεύω πως το "γινάτι" βγάζει μάτι. Πιστεύω ότι αλληθωρίζει προς άλλες καταστάσεις. Αλλά, αν γινόταν το μεγάλο deal, εγώ θα ήθελα την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση της κεντροδεξιάς σε ένα σχήμα, που ο καθένας θα έχει την αυτονομία του, αλλά θα συμμετείχαμε στον ίδιο αγώνα. Κάτι σαν και αυτό που έγινε στην Ιταλία και την Γαλλία.
Ο νόμος Παυλόπουλου καθορίζει πως το πρώτο σε ψήφους κόμμα παίρνει 50 έδρες, επιπλέον από το δεύτερο. Συνεπώς, το κίνητρο για νέες συνεννοήσεις είναι μεγάλο, εν όψει μιας νέας τετραετίας και με ένα άλλο πρωθυπουργό στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχει φλερτ και συνεννοήσεις μεταξύ βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και την ΝΔ
Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Εγώ έχω την πόρτα ανοιχτή και έχω ξεκαθαρίσει πως, όποιος θέλει μπορεί να φύγει. Αλλά και όποιος δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα, η πόρτα θα του ανοιχθεί διάπλατα. Αλλά ούτε και εγώ δέχομαι συζήτηση με βουλευτή που έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα. Εγώ τα παιχνίδια αυτά της κ. Μπακογιάννη δεν τα θέλω, και δεν θέλω να είναι συνοδοί μου στην πολιτική μου πορεία.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ
Είναι η σειρά της Ευρώπης να εκλέξει Γ.Γ στον ΟΗΕ. Ο κ. Παπανδρέου έχει αποδεχθεί, έχει συζητήσει πάντως να είναι υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ του ΟΗΕ. Τελευταία από πλευρά Ευρώπης ήταν ο Αυστριακός Κουρτ Βαλντχάιμ. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει την προτεραιότητα. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζοντας ότι είναι ένα από τα φαβορί, ενδεχομένως να πάει σε εκλογές, να τις κερδίσει και να παραδώσει το "δαχτυλίδι" στον επόμενο, όπως το πήρε και αυτός από τον κ. Σημίτη. Και εγώ προετοιμάζομαι αναλόγως. Γεγονότος τούτου, πρέπει και επιβάλλεται να πετύχει την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων, και το ευρωομόλογο. Είμαι περίπου πεπεισμένος ότι θα γίνουν αυτά, αν δεχθεί την όλη διαδικασία. Αυτά θα είναι και τα "προικιά" του. Αλλά στο χρόνο αυτό των συζητήσεων, δεν θα μπορεί ο κ. Παπανδρέου να αγγίξει τα θέματα "φωτιά" αυτό το εξάμηνο. Και ένα απ΄ αυτά είναι η ΑΟΖ. Η ανακήρυξη αυτής θα φέρει δυσαρέσκεια στην Τουρκία. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει, γιατί τα κοιτάσματα που υπάρχουν κάτω είναι εξαιρετικά μεγάλα. Έχουν γίνει 3 επαναμετρήσεις στο οικόπεδο Νο 12 της Κύπρου. Υπάρχει ποσότητα φυσικού αερίου, αρκετή να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για πολλά χρόνια. Και επειδή υπάρχουν κοιτάσματα, ίσως και μεγαλύτερα νοτίως της Κρήτης, είναι απαραίτητο να ενώσουμε τον ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτόν και της Κύπρου, και του Ισραήλ. Έτσι με αυτήν την κίνηση, θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός που σχεδιάζεται, και ο οποίος θα διέρχεται από Κατάρ-Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα, και θα καταλήγει στην Ευρώπη.
Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Βρίσκω πολύ πιθανό να γίνουν μέσα στη περίοδο που η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει χρήση της λίστας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου