Ιμια - Προοίμιο Συνεμκετάλευσης
ΑΘΗΝΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ (Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2), 11:30π.μ..
-ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Θα μιλήσουν
ο πρέσβης και πρώην Ευρωβουλευτής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ο καθηγητής ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΔΗΣ για τις γεωπολιτικές επιδειώξεις της Τουρκίας.
Και ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του Ήρωα των Ίμιων υποπλοιάρχου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ, θα μας τιμήσει ως ομιλητής
θα βρίσκονται μαζί μας οι γονείς του Ήρωα Έκτωρα Γιαλοψού
επισης μαζί μας θα βρίσκονται Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ», η Ομάδα Φίλων και Νέων ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ «ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ – ΑΕΦ ΖΕΡΒΑΣ» και ο Επιστημονικός Σύλλογος Νέων των Αθηνών θα συμμετέχουν στην εκδήλωση και πορεία για τα Ίμια που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30/1, στο ξενοδοχείο Κάραβελ στις 11:30 π.μ. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι για να τιμήσουμε τους Ήρωές μας και να βροντοφωνάξουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία διαπραγμάτευση για την Εθνική μας Κυριαρχία στο Αιγαίο.
Οι εκδήλωση για τα Ίμια θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Κάραβελ την Κυριακή που μας έρχεται, 30/1, στις 11:30π.μ.
-ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
-ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΙΜΙΩΝ
-ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
-ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Την Κυριακή 30 και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου η ΝΕ.Ο.Σ. διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων και δράσεων, κατά όσων σκέπτονται να βάλουν χέρι στην Εθνική μας κυριαρχία και στον Εθνικό πλούτο του Αιγαίου μας.
Την επέτειο της θυσίας τριών Ελλήνων αξιωματικών στα Ίμια, τότε που ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως ευχόταν να φυσήξει ο άνεμος και να ξηλώσει την Ελληνική σημαία και κάποιοι σχεδίαζαν τις γκρίζες ζώνες της υφαρπαγής του Εθνικού μας πλούτου στο Αιγαίο, η Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ. διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σειρά δράσεων, ημερίδων και πορειών, για να διατρανώσουμε ότι θέληση του Ελληνικού λαού είναι να κόψει κάθε χέρι που θα προσπαθήσει να ακουμπήσει την Εθνική μας κυριαρχία.
Περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
26 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκεν Ακάντ» προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
28 Δεκεμβρίου: ελληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
10 Ιανουαρίου 1996: Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
4 Ιανουαρίου: Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, αναφέρει: Φοβάμαι θερμό επεισόδιο.
19 Ιανουαρίου: Στην Ελλάδα πρωθυπουργός γίνεται ο Κ. Σημίτης ο οποίος ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη διαμεσολάβηση τους!25 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου, Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική σημαία.
28 Ιανουαρίου 1996: Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας «Χουριέτ» προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του περιπολικού «Παναγόπουλος» στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική σημαία. Ο αρχηγός Γ.Ε.Ν. δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού «Αντωνίου» να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική. Ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. επικοινωνεί με τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/Γ.Ε.Ν. και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμο Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού «Αντωνίου».
30 Ιανουαρίου 1996: Δημοσιεύεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια.- Από το πρωί στην περιοχή επικρατεί ένταση.- Το απόγευμα, Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης.- Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο.- Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου.
30/31 Ιανουαρίου 1996: Τη νύχτα, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.Στη 01:15 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό «Αντωνίου» και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 της Φ/Γ «Ναυαρίνο». Στις 5:30 το ελικόπτερο επιστρέφοντας καταπέφτει στη θάλασσα. Σκοτώνονται οι αξιωματικοί που επέβαιναν, Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Ατιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός.- Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.
Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον, και του διαμεσολαβητή Ρ. Χόλμπρουκ. Οι Ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την Ελληνική σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς.Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησιογραφίας εκείνων των ημερών, ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου