Αθήνα, 30 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Αστ. Ροντούλη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα: «Καθυστέρηση στην προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων για την εξόρυξη χρυσού κι άλλων μεταλλευμάτων».
«Η Ελλάδα εδώ και χρόνια άφησε αναξιοποίητες δύο πηγές πλούτου: το έδαφος και το υπέδαφος, δηλαδή, την γεωργική παραγωγή και τον ορυκτό της πλούτο.
Την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και καταρρέει το κοινωνικό κράτος, θα πρέπει να είναι κανείς ανόητος για να μην εκμεταλλευτεί αυτό που έχει κάτω από τα πόδια του.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία τώρα που οι τιμές του χρυσού είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, πιστοποιείται η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα μεγέθους 450 τόνων και αξίας 16 δις ευρώ συνολικά.
Ποια είναι η πολιτική σας βούληση για την πορεία των επενδύσεων στη Χαλκιδική και την Θράκη αναφορικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού»;
Μετά από μεσολαβήσασα τοποθέτηση του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, ο κ. Ροντούλης συνέχισε λέγοντας:
«Η Τουρκία σε αντίστοιχη περίπτωση, η οποία δεν είχε την κατάλληλη νομοθεσία, αντέγραψε εν μια νυκτί την νομοθεσία των Η.Π.Α. και τώρα παράγει 15 τόνους χρυσού ετησίως. Στην Ελλάδα που έχει σχετικό νομικό πλαίσιο, ως δια μαγείας, οι επενδύσεις λιμνάζουν.
Βεβαίως οι εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνονται με την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και την αποκατάσταση του τοπίου, καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, όπως θέσεις εργασίας.
Επί παραδείγματι, η επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αναμένεται να δημιουργήσει πρωτογενώς 1.600 θέσεις εργασίας και συνολικά 6.000 στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Κατανοητές οι όποιες περιβαλλοντικές αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθεί τυχόν παραπληροφόρηση. Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η οργάνωση ενημερωτικών ταξιδιών τοπικών παραγόντων σε χώρες όπου ήδη γίνεται εξόρυξη χρυσού, για να διαφανεί η πραγματική κατάσταση.
Κάποια «αόρατα» διεθνή funds, φέρονται να εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εξόρυξης των κοιτασμάτων της Ελλάδος, με σκοπό να διατηρηθούν οι τιμές του χρυσού ψηλά. Ελπίζω, όσοι ειλικρινώς ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα να μην παρασύρονται από την προπαγάνδα ξένων κέντρων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου