Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ"
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα την «Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», τόνισε τα εξής:
«κ. Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου -και υπό την ιδιότητα τη σημερινή αλλά και υπό την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών για πολλά χρόνια- ότι η χώρα μας είναι η πλέον επικίνδυνη να εμπλακεί σε "περιπέτειες" απ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Γιατί έχουμε αυτόν τον κακό γείτονα απέναντί μας, ο οποίος δεν δείχνει σημεία βελτίωσης παρά τις οποιεσδήποτε δικές σας ή των προηγούμενων κυβερνήσεων φιλότιμες προσπάθειες!
Η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια χώρα της Ευρώπης σε εξοπλισμούς, γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα να εμπλακούμε σε περιπέτειες. Εδώ έχουμε μία γειτονιά περίπου "κακόφημη" και είμαστε αναγκασμένοι να σκορπάμε πάρα πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς, σε σημείο να έχουμε πτωχεύσει, με τόσα κεφάλαια που πάνε στο εξωτερικό.
Ερωτώ: Δεν θα έπρεπε -υπό αυτές τις συνθήκες- να είχαμε αναπτύξει την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας; Γιατί πρέπει έστω και τη μία βίδα που χρειάζεται ένα όχημα, να την παίρνουμε από το εξωτερικό; Σας θυμίζω ότι δύο μεγάλοι πολιτικοί της χώρας, οι οποίοι διετέλεσαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας, ο αείμνηστος Ε. Αβέρωφ, αρχηγός της ΝΔ και ο πατέρας σας, ο Α. Παπανδρέου, έδωσαν τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας. Από εκεί και πέρα έχει πάρει την κατιούσα, σε σημείο σήμερα να θέλουμε να τις κλείσουμε, να τις απαξιώσουμε, να βρούμε κάποια λύση, η οποία όμως δεν θα είναι η λύση όπου η Ελλάδα θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Πρέπει να μας πείτε τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε. Και θέλω να πιστεύω ότι είναι αντιληπτό στην κυβέρνηση πως η ύπαρξη Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών, βοηθάει τη διπλωματία της χώρας».
Ύστερα από τη μεσολαβήσασα απάντηση του κ. Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής:
«Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι τελικοί στόχοι της κυβέρνησης για αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα. Η Τουρκία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής της Βιομηχανίας. Έχει τεχνοπάρκο των Ενόπλων Δυνάμεών της 10 φορές όσο το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, γιατί σου λέει "Χρειάζομαι εξοπλισμό, δεν θα τον φέρνω απ΄ έξω, θα τον παράγω".
Γιατί όχι κι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ; Θα πω πικρές αλήθειες:
Από την εγχώρια βιομηχανία δε βγαίνουν "μίζες" και δυστυχώς οι μίζες στα εξοπλιστικά πάνε πολύ ψηλά. Οι διάφοροι απόστρατοι που έχουν ζώσει το ΥΠΕΘΑ, πλήρωναν ακόμα και επίορκους αξιωματικούς και κατάφεραν να απαξιώσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, για να βγάζουν οι ίδιοι λεφτά. Φτάσαμε στο σημείο η ελληνική αμυντική βιομηχανία να βάζει μέσα το κράτος αντί να το τροφοδοτεί!
Και να πάτε στην ΕΑΒ να δείτε ότι έχουμε τα καλύτερα μυαλά, νέους ανθρώπους 30-40 ετών με επινοήσεις, που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και στη NASA! Άνθρωποι κόσμημα και τους έχουμε απαξιώσει, δεν έχει βρεθεί ένα χέρι να τους χτυπήσει τον ώμο. Εν τω μεταξύ, έχετε ακόμα στην ΕΑΒ τη διοίκηση από τη ΝΔ, οι οποίοι πλέον πληρώνονται και δεν ασκούν τα καθήκοντά τους γιατί σκέφτονται ότι θα φύγουν.
Και στα ΕΑΣ -που η κυβέρνησή σας αντιμετωπίζει ως το "σκουπιδοφάγο" των Ε.Δ.- βάλατε 2 χαμηλόβαθμους αξιωματικούς, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες management, να διοικούν. Είναι σαν να λέτε "καθίστε εσείς εκεί μέχρι να τα ξεπουλήσουμε".
Τα κανόνια έχουν αρχίσει να χτυπούν κ. Πρωθυπουργέ, στην Βόρειο Αφρική. Αυτά που γίνονται εκεί, έχουν άμεση αντανάκλαση στη χώρα μας. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά, τι συμβαίνει εκεί και γιατί συμβαίνει αυτό: Η Αμερική είδε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν, δεν την εξυπηρετούσε, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να επέμβει εκεί που είναι και αποφάσισε να βρει άλλο τρόπο. Διώχνει, λοιπόν, τους φιλικούς δικτάτορες -γιατί και ο Καντάφι τα τελευταία 5 χρόνια προσκύνησε- για να τους αντικαταστήσει με μια ομάδα Σιιτών. Δηλαδή, ενισχύει τους Σιίτες για να πάνε να αντιμετωπίσουν τους Σουνίτες. Αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά!
Και, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, βλέπω ότι η πιθανότητα η εξέλιξη να καταλήξει σε ειρήνη σε βάθος χρόνου, είναι περιορισμένη. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, για να ζούμε καλύτερα. Έρχεται, δεν το βλέπουμε; Είναι τα ηλίθια παιχνίδια των Αμερικανών, όπως έγινε και με το Σάχη, τότε που με δικό τους άνθρωπο που τους εξυπηρετούσε στα παιχνίδια, τον "έφαγαν" για να φέρουν τον Χομεϊνί, για να μπορέσουν να διαβρώσουν τη Νότια Σοβιετία!
Τα ίδια πράγματα κάνουν και τώρα. Τυχαίως, ξαφνικά, σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκίνησε η αντάρα της εξέγερσης; Έβαλαν το δάχτυλό τους γιατί έχουν τους στόχους τους. Αλλά εμείς είμαστε δίπλα στη φωτιά. Γίνονται αναπλάσεις στην περιοχή. Το Ισραήλ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Βλέπει να έρχονται πολεμικά πλοία του Ιράν στη Μεσόγειο. Αλλάζουν οι ισορροπίες. Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του "χωροφύλακα" σε όλη την περιοχή.
Και βέβαια, όλα αυτά δημιουργούν μια ανισορροπία. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως παρούσα κ. Πρωθυπουργέ. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι είναι παρούσα όσο θα έπρεπε.
Είναι μια σειρά πραγμάτων: Δώσαμε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και μάλιστα για να τα πάρει ο Σάφα του δώσαμε πριμ δύο υποβρύχια λέγοντας ότι θα μας φέρει παραγγελίες. Και οι πρώτες παραγγελίες που είχαμε κατά νου θα ήταν οι πυραυλάκατοι του Καντάφι. Ποιος Καντάφι τώρα; Ποιοι πυραυλάκατοι έχουν έρθει; Ποιες παραγγελίες έχουν έρθει; Ποια παραγγελία εξασφάλισαν οι υπουργοί σας στα αλλεπάλληλα ταξίδια στο Άμπου - Ντάμπι και στο Κατάρ; Ούτε ένα ιστιοφόρο!
Ερωτώ λοιπόν: Όλη αυτή η αμυντική βιομηχανία που θα πάει; Σε αντιπαροχή στο Eurofighter στους Γερμανούς; Στους Γάλλους με τα Raphael; Στους Αμερικάνους με τα F-35; Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται. Και βεβαίως, πίσω απ΄ αυτά παίζεται το μεγάλο παιχνίδι των μιζαδόρων.
Και αύριο το πρωί θα δούμε και άλλα νεοκλασικά να κατοικούνται από "επίλεκτα" πρόσωπα της πολιτικής ζωής. Πρέπει να δούμε λοιπόν τι γίνεται. Και ερωτώ: Στην κοινή συνεδρίαση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων με το Ισραήλ θα συζητήσετε για την ΕΑΣ; Είναι ένα θέμα που το θέλουν. Πρέπει να δοθεί μια λύση που εξυπηρετεί. Και συνδυάστε αυτή τη συζήτηση με αυτήν της ΑΟΖ.
Την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκα κ. Πρωθυπουργέ με ένα εξαιρετικό lobby και συζητήσαμε ακριβώς αυτό το θέμα: της συλλειτουργίας και της συνύπαρξης μιας άλλης ευρύτερης πολιτικής μεταξύ δύο χωρών της Μεσογείου που βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς πόλους και πόσο μπορούσε αυτή να αναπτυχθεί. Διαπίστωσα ότι υπάρχει όχι μόνο διάθεση αλλά και κάτι περισσότερο... Σ΄ αυτό το προσκλητήριο εμείς είμαστε παρόντες; Μας έδωσαν μία πάσα με την αναγνώριση της ΑΟΖ πριν εμείς ακόμη τη διακηρύξουμε. Θα ήθελα λοιπόν να ξέρω τις σκέψεις σας γιατί πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετικά μεταβατική περίοδος που δεν είναι μόνο δύσκολη οικονομικά, είναι και εξωτερικά.
Και επειδή οσάκις βγαίνετε στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκει ευκαιρία και μας πετάει μια δέσμη μέτρων -τις οποίες δεν αντέχει άλλο ο λαός, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: ή δε θα πηγαίνετε στο εξωτερικό ή όταν πηγαίνετε να τον παίρνετε μαζί σας για να ησυχάσουμε...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου