Αθήνα, 18 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "REAL FM"
«Εφόσον δεν ακούτε, ούτε οι μεν ούτε και οι δε, τότε πάμε σε εκλογές να πάρετε όλοι από ένα 25 ή 30%, να δείτε πως θα υπακούσετε την εντολή του Ελληνικού λαού, και για συγκυβέρνηση, και σε συλλειτουργία. Αυτή είναι η έννοια των εκλογών που ζητώ. Νομίζετε πως δεν ξέρω ότι οι εκλογές είναι επιζήμιες; Αλλά είναι λιγότερο επιζήμιες από το να παραμείνει αυτή η ανίκανη κυβέρνηση στα πράγματα».
Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του REAL FM, στον δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου.
Για τις δηλώσεις του κ. Σημίτη για την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους
Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αλλά νομίζω, ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο. Όσο βγαίνουμε προς τα έξω, όσο το διατυμπανίζουμε, όσο βγαίνουμε δια μέσου του Τύπου, τόσο δυσκολεύουμε και αυτή την ίδια την κατάσταση της αναδιάρθρωσης. Είναι μερικά πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται δημοσιότητα. Πρώτον, να καθίσουμε κάτω, όσοι πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε εάν και κατά πόσο συμφέρει αυτό το Έθνος. Τι βλάβη και τι οφέλη θα έχει μια τέτοια ενέργεια, και να αποφασίσουμε. Εμείς το έχουμε κάνει φείγ- βολάν. Νομίζω ότι αυτό δεν εξυπηρετεί την κατάσταση.
Για τις δηλώσεις κ. Σόιμπλε
Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να λέει ότι θέλει, εμείς γιατί να κάνουμε αυτή την αναπαραγωγή; Αυτό που δεν γίνεται σε αυτό τον τόπο είναι ένας διάλογος σε υψηλό επίπεδο. Ο κ. Παπανδρέου νομίζει ότι έχει πάρει "εργολαβία" την Ελλάδα. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς σε ένα διάλογο, επαναλαμβάνω, πολύ στενό για να υπάρχει η τελική σύνθεση, η "επώαση" και το αποτέλεσμα μιας πράξεως.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Χατζηνικολάου, αν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για διάλογο των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
Εγώ θα περίμενα ίσως και περισσότερα πράγματα. Μετά την "πόρτα" που έφαγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν νομίζω να συγκαλέσει εύκολα συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Εγώ περίμενα από τον Πρόεδρο μια πιο άμεση και ρεαλιστική παρέμβαση. Όμως αυτό που είπε είναι και αυτό μια καλή αρχή, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέπτη. Δεν βλέπω όμως όρεξη από κανένα να συζητήσει το θέμα. Δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε στην κόψη του ξυραφιού; Βλέπω και μέσα στην κυβέρνηση διχογνωμίες, απειλές, ακούω τσιτάτα ότι είναι ανήθικη η κυβέρνηση, και ηθική η κοινοβουλευτική ομάδα κ.λπ. Όλα αυτά δεν συνθέτουν ένα θετικό προφίλ. Έχω μια ανησυχία.
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις των καθηγητών κ.κ. Κασιμάτη και Μπέη, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου, απάντησε:
Μέσα στη Βουλή είχα πει ότι ελέγχονται οι πράξεις της κυβέρνησης κατά πόσο είναι πράξεις ελευθέρας βούλησης. Σαφώς είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ μη μπορώντας να κάνω διαφορετικά, ψήφισα το άρθρο 1 και κανένα άλλο, γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν φέρει την Ελλάδα στην πτώχευση.
Σχετικά με τις δηλώσεις των 2 καθηγητών, νομίζω έχουν μια βάση που πρέπει να παρακολουθήσουμε. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να απεμπλακούμε από τους δυσβάστακτους όρους. Δεν μπορούμε να πούμε βεβαίως σε όλα όχι. Μας λένε δώστε μας τα 40, 50 που έχετε πάρει αλλά που να τα βρούμε; Να τα επιστρέψουμε και να πούμε "δεν μας ενδιαφέρει άλλο το μνημόνιο; Εμένα πιο πολύ από όλους με ενδιαφέρει ο όρος που λέει ότι "δεν μπορώ να δανειστώ από άλλη χώρα ή φορέα" για όσο χρονικό διάστημα είμαι στο μνημόνιο. Γιατί χρήματα, πόροι και κεφάλαια βρίσκονται και αλλού. Όμως μας έχουν δεσμεύσει. Δεν μπορώ να πάω στην Κίνα να δανειστώ.
Όλα τα άλλα τ΄ αντέχω. Αυτό όμως δεν μου δίνει την δυνατότητα να ελιχθώ, ν΄ ανοίξω πόρτες και αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει ο κ. Μπέης και ο κ. Κασσιμάτης, ότι δεν είμαστε πλέον κυρίαρχος χώρα. Υπάρχει δυνατότητα να πάμε στη Ρωσία και να της πούμε: "Αυτά τα πράγματα θέλεις, αυτά μπορώ να σου δώσω και εσύ θα μου δώσεις αυτά". Και σου λένε: "Όχι, απαγορεύεται". Ενώ αντιθέτως η Τρόικα έχει δικαίωμα να δώσει μέρος της δανειακής μας υποχρέωσης σε άλλη χώρα, ή ακόμη και στην Τουρκία.
Για εναλλακτικές λύσεις εκτός Μνημονίου
Δυστυχώς όλες οι νότιες χώρες θα υποφέρουμε. Τώρα είναι η Πορτογαλία. Αύριο μπορεί να είναι η σειρά της Ισπανίας. Μπορεί να αργήσει κανένα δίμηνο, αλλά θα έρθει. Έχουμε την επικυριαρχία του Βορρά στο Νότο. Και η μόνη λύση είναι να βρεθούμε οι χώρες του Νότου σε μια συνεννόηση και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Μια πρόταση που ακούστηκε από κεντρικούς τραπεζίτες ήταν να υπάρξει ένα παράλληλο ευρώ. Δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Αλλά μην περιμένουμε ότι με 320 δισ. δημόσιο χρέος το οποίο και αυξάνεται, θα μπορέσουμε εμείς να παρακολουθήσουμε τους ρυθμούς της Ευρώπης. Αυτό που θέλω εγώ είναι απεμπλοκή του μονοπωλίου, δηλαδή να παίρνουμε λεφτά από αυτούς. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Κίνα. Χθες γύρισε από εκεί ο κ. Παμπούκης. Μπορεί όποιος θέλει να τον ρωτήσει τι έγινε.
Δυσβάστακτοι οι όροι του δανεισμού
Όταν χρωστάς ο άλλος έρχεται και σου παίρνει την περιουσία. Αλλά σ΄ αυτό το έγκλημα μας οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ποιος μας είπε που πήγαν τα 130 δισ. της 5ετίας; Χρέος που είχε η Ελλάδα από το 1821 μέχρι το 1990 -με επαναστάσεις, πολέμους, δικτατορίες κλπ- Ο δε κ. Παπανδρέου με μια πολιτική "δολιότητα" δεν εντόπισε το πρόβλημα από την πρώτη μέρα, δεν ήθελε να πάρει μέτρα ως σοσιαλιστής, και είπε να βρει αλλού άλλοθι. Και βρεθήκαμε σ αυτό το μηχανισμό.
Για την συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων
Η συνεννόηση δεν είναι θέμα της "γαλάζιας πολυκατοικίας" πλέον. Είναι θέμα του "ουρανίου τόξου". Αλλά δεν φτάνει αυτό. Όλοι μαζί, μπορούμε να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε; Και να πούμε, η Ελλάδα κινδυνεύει, είναι χειρότερα από ότι να είχε εμπλακεί σε ένα πόλεμο, την βγάζουμε δεν την βγάζουμε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Καθόμαστε κάτω να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε να δούμε τι είναι το καλύτερο. Αυτή η αδυναμία του διαλόγου, εμένα με ενοχλεί.
Και για αυτό τον λόγο είπα: εφόσον επιτέλους δεν ακούτε την φωνή της συνείδησης σας, πάμε σε εκλογές, να σας αναγκάσει ο Ελληνικός λαός να πάτε σε συγκυβέρνηση. Και για αυτό λέω για εκλογές. Δεν ξέρω ότι είναι κοπιαστικές οικονομικά οι εκλογές;
Για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή λύση, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπορεί κανένας να εννοεί να συμμετάσχω στους "πρόθυμους", όσο και να έχουν "ανοητεύσει" μερικοί μέσα εκεί στη ΝΔ. Δεν υπάρχει περίπτωση το έχω ξεκαθαρίσει. Όμως, χωρίς την ΝΔ, δεν γίνεται δουλειά. Ξέρει και η ΝΔ ότι μερικά πράγματα είναι μονόδρομος, αλλά στέκει σε μια "στείρα" πολιτική, η οποία δεν προσφέρει καμία ιδέα και καμία σκέψη εξόδου. Εγώ θέλω να καθίσουμε κάτω και να προτείνουμε τους καλύτερους, να παρατάξουμε την "Εθνική Ελλάδος". Εάν το κάνουμε αυτό, τότε προσπαθήσαμε όλοι μαζί και δεν μπορέσαμε. Τώρα ο Ελληνικός λαός λέει "τι κάνετε;". Αυτό με ρωτά συνέχεια ό κόσμος. Προσπαθώ να δώσω να καταλάβει στο κόσμο που με ρωτά, ότι κάποιοι δεν ακούν. Και ο κόσμος το βρίσκει τρελό αυτό. Και λέω "εφόσον δεν ακούτε, ούτε οι μεν ούτε και οι δε, τότε πάμε σε εκλογές να πάρετε όλοι από ένα 25 ή 30%, να δείτε πως θα υπακούσετε την εντολή του Ελληνικού λαού, και σε συγκυβέρνηση και σε συλλειτουργία. Αυτή είναι η έννοια των εκλογών που ζητώ. Δεν ξέρω ότι οι εκλογές είναι επιζήμιες; Αλλά είναι λιγότερο επιζήμιες από το να παραμείνει αυτή η ανίκανη κυβέρνηση στα πράγματα".
Για την δυνατότητα να είχαμε βρει χρήματα πριν την σύναψη του μνημονίου
Βεβαίως και υπήρχε δυνατότητα να βρεθούν χρήματα εκτός του Μνημονίου. Εάν ήμουν εγώ στη θέση του κ. Παπανδρέου και είχα κερδίσει τις εκλογές, με τον φόντο του νικητή και του αέρα που υπήρχε, θα δανειζόμουν το μάξιμουμ των χρημάτων που μπορούσα τότε, 60 δισ. Και θα τα δανειζόμουν αυτά με 2-2.5 %. και από κει και πέρα θα είχα "κουμάντο" για 2 χρόνια για να αποφασίσω και να δω τι θα κάνω. Ήταν πολιτική "δολιότητα", αυτό που έκανε ο κ. Παπανδρέου. Σκληρότερη λέξη μπορώ να βρω; Βγήκε τον Νοέμβριο ο Υπουργός των Οικονομικών και είπε ότι σκέφτονταν να φορολογήσουν τις καταθέσεις. Έφυγαν όλες οι καταθέσεις. Δεν είναι έγκλημα αυτό; Ούτε μαθητής του δημοτικού δεν θα το έλεγε αυτό το πράγμα. Έγιναν τεράστια εγκλήματα. Και φτάσαμε σε μια στιγμή που η Ελλάδα "έσβηνε". Και εκείνη την στιγμή εγώ είπα να δώσουμε ένα φιλί της ζωής. Και αυτό έκανα.
Για το ταξίδι του κ. Παπακωνσταντίνου με το Προεδρικό αεροσκάφος στην Αμερική
"Φτωχό αρνί, πλατειά ουρά". Ο κόσμος σου λέει, εδώ δεν έχουμε να φάμε και εσύ ταξιδεύεις με τα προεδρικά αεροπλάνα; Χάθηκαν τα αεροπλάνα της γραμμής; Τι πάμε να δείξουμε; Ότι είμαστε σπάταλοι; Όσα και να μας δώσετε, εμείς έχουμε ακόμη το μυαλό μας στη "γκλαμουριά" άλλων εποχών; Κουταμάρες. Όπως επίσης γίνονται και άλλες κουταμάρες. Διορθώνω την λέξη, θα τις ονόμαζα παλιανθρωπιές.
Για το δημοσίευμα της REAL NEWS για τα υποβρύχια
Βγάζει η εφημερίδα την υπόθεση των υποβρυχίων, την οποία δεν είχαν καμία πρόθεση να την βγάλουν. Και μπράβο που το τόλμησε η εφημερίδα. Και έρχονται και κάνουν τώρα κόλπα, δηλ. Προανακριτική μόνον για τον έναν υπουργό, ενώ όλοι οι άλλοι υπουργοί που συμμετείχαν στο σκάνδαλο, ο καθένας με τον τρόπο του, θα πάνε λέει να συζητήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα μεταμορφωθεί σε Επιτροπή Εξοπλισμών. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Για το ίδιο έγκλημα να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Πάμε να φορτώσουμε όλα αυτά τα πράγματα σε αυτό το "πολιτικό πτώμα" που έχει καταντήσει ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, και προστατεύουμε τους δικούς σας και τους δικούς μας, πηγαίνοντας για συζήτηση στην καινούργια Επιτροπή Εξοπλισμών, που έγινε πριν 6 μήνες. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου