Αθήνα, 20 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ FLASH FM
«Η λογική που πρέπει σήμερα να πρυτανεύσει σε όλους μας, είναι το πώς θα σωθεί ο τόπος. Γιατί για να γίνεις “κάπου” πρωθυπουργός, ή για να επιβιώσεις, πρέπει να υπάρχει κάπου αυτό το κάπου. Πολύ φοβούμαι ότι αφήνουμε αυτό το κάπου να χάνεται κάτω από τα πόδια μας. Και επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς όλους για περισσότερη σοβαρότητα».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, στο ραδιόφωνο του FLASH FM, στους δημοσιογράφους Θ. Λάλα και K. Μπογδάνο.
Για τις σχέσεις στην “γαλάζια” πολυκατοικία
Δεν νομίζω ότι είναι το ουσιώδες θέμα για τον Ελληνικό λαό ποιες είναι οι σχέσεις των ενοίκων της γαλάζιας πολυκατοικίας. Το θέμα είναι αν μπορεί να υπάρξει μια λογική επεξεργασία των πραγματικών αναγκών της χώρας στο σύνολο εκείνων οι οποίοι μπορεί να έχουν λόγο. Αυτό είναι και το βασικό. Το τι κάνουν οι επιμέρους πλευρές, πολύ λίγο ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό. Είμαστε σε πολύ δύσκολη καμπή και κανείς δεν έχει αντιληφτεί την σοβαρότητα των καταστάσεων. Γιατί αν την είχαν αντιληφτεί, δεν θα τράβαγε ο καθένας την ρότα του.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν οι κινήσεις και οι σκέψεις των κ.κ. Σαμαρά και Μπακογιάννη δείχνουν ότι ό ένας σκέφτεται να γίνει πρωθυπουργός, και ο άλλος να μπει στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
Δεν μπορώ να πω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά οι κινήσεις τους, επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις, σαν αυτή την οποία καταθέσατε.
Για την επιτυχία του ΛΑ.Ο.Σ
Θα έλεγα ότι μια μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου, επέτρεψε να μελετήσω “λακκούβες” που πάτησαν οι άλλοι και να τις αποφύγω. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Ίσως ήμουν και πιο τυχερός. Δεν μπαίνω σε αυτή την λογική.
Η λογική που πρέπει σήμερα να πρυτανεύσει σε όλους μας, είναι το πώς θα σωθεί ο τόπος. Γιατί για να γίνεις “κάπου” πρωθυπουργός, ή για να επιβιώσεις, πρέπει να υπάρχει κάπου αυτό το κάπου. Πολύ φοβούμαι ότι αφήνουμε αυτό το κάπου να χάνεται κάτω από τα πόδια μας. Και επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς όλους για περισσότερη σοβαρότητα. Εάν δεν μπορούν να την επιδείξουν όλοι αυτή τη σοβαρότητα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο ελεγκτή των πραγμάτων, να πάμε σε εκλογές για να δώσει την εντολή ο Ελληνικός λαός, παρά το κόστος των εκλογών, παρότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Αλλά καλύτερα να δώσει μια εντολή ο Ελληνικός λαός να ξεκαθαρίσει το πράγμα.
Πάνω από 13 μήνες καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να πάμε σε μια κυβέρνηση Οικουμενικής Αντίληψης, να καταθέσουμε ότι καλύτερο υπάρχει τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια. Μην πετάει πέτρες ο καθένας στη “τζαμαρία”, η οποία έχει ήδη κομματιαστεί, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε τον τόπο.
Εάν δεν καταλάβουν, ο κόσμος θα πάει σε μεγάλες αλλαγές από τις οποίες θα προκύψει κάτι καινούργιο και πιο ελπιδοφόρο. Προσωπικώς, δεν έχω χρεωθεί το παρελθόν. Νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να καταθέτω με παρρησία και καθόλου αυταρέσκεια και έπαρση το γεγονός ότι, μέχρι και πριν δύο χρόνια, για όλο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο, ήμουν ο δήθεν “ακραίος”, και ο “ρατσιστής”. Σήμερα, κατά το Βαρόμετρο της μη εξαιρετικά φιλικής προς εμένα εφημερίδας «Καθημερινή», είμαι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός. Αυτό το πράγμα καταδεικνύει ότι ο κόσμος βλέπει κάποια πράγματα. Και εγώ αν θέλετε ωριμάζω. Λέω πράγματα που οδηγούν σε ξεκάθαρες προτάσεις που δεν τις καταθέτουν οι άλλοι.
Άρα λοιπόν λέω: “πάμε σε εκλογές και βλέπουμε”. Να δώσει εντολή ο Ελληνικός λαός, η οποία σαφώς θα είναι, ότι κανένας δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε αναγκαστικά ο κ. Σαμαράς, ο κ. Παπανδρέου, και όλοι αυτοί θα αφήσουν το “γινάτι” -που βγάζει μάτι- και θα πάνε σε μια συνεργασία. Βλέπω ότι η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αν δεν υπάρξει μια ευρύτερη εκπροσώπηση σε κυβερνητικό επίπεδο.
Να σωθεί ο τόπος
Ο τόπος δεν σώζεται με το να κραυγάζει ο καθένας δημόσια τις πλέον μύχιες σκέψεις. Αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή με την αναδιάρθρωση, με την σχεδόν καθημερινή αναφορά στο κ. Σημίτη, με τις διαφορές μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν εξυπηρετείται ο τόπος. Ο σκοπός είναι να καθίσουμε κάτω όλοι σοβαρά και να δούμε αν εξυπηρετεί η αναδιάρθρωση- άσχετα αν την ονομάσουμε έτσι ή επιμήκυνση. Να δούμε αν μπορούμε, αν βγαίνει πέρα, τι θετικά και αρνητικά έχει, τι αλλάζει κ.λπ. να τα δούμε όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά ουδείς σκέφτεται. Όταν είσαι πεινασμένος- ζητιάνο μας είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος- και την ίδια ώρα παίρνεις το προεδρικό αεροπλάνο για να πας στην Αμερική, το μήνυμα που εκπέμπεις κύριε υπουργέ, είναι λίγο διαφορετικό από αυτό το οποίο πρέπει να εκπέμψεις. Γίνονται κάποια λάθη συμβολικά, σημειολογικά, ουσιαστικά και επικοινωνιακά. Πιστεύω ότι αυτό είναι προϊόν μια γενικότερης απειρίας της κυβέρνησης. Οι υπουργοί είναι απόφοιτοι των κολλεγίων με άριστες σπουδές, και καλό ήθος, δεν θα ήθελα να διαφωνήσω στην πλειονότητα, αλλά δεν ξέρουν και δεν γνωρίζουν την γλώσσα της αγοράς και της πιάτσας. Έτσι λοιπόν έχουμε μια απονευρωμένη οικονομία γιατί δεν μπορεί η αγορά να ανταποκριθεί στις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο να υπάρξει αρωγός και σωσίβιο σε αυτή την Πολιτεία η οποία πνίγεται.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η σωτηρία του τόπου είναι μόνο οικονομική, ή εμπερικλείει και άλλα ζητήματα όπως η Παιδεία, το μεταναστευτικό κ.λπ., ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
Η σωτηρία του τόπου τα εμπερικλείει όλα. Όλα είναι σε ένα πακέτο. Αλλά το θέμα είναι με ποια προτεραιότητα και με ποιες “δόσεις” θα τα προσεγγίσεις αυτά. Είπα στον κ. Πρωθυπουργό, στη προ μηνών συνάντηση μας, να μην βγάλει τώρα το θέμα της παιδείας. Αυτό είναι μια τομή, έχει θετικά στοιχεία, ίσως και αρνητικά στοιχεία. Αλλά βεβαίως θα δημιουργηθούν και αντιδράσεις. Του είπα να το πάει πιο αργά. Γιατί αν ξεκινήσουν οι καταλήψεις, δεν θα μπορέσεις να περάσεις τίποτα από όλα τα άλλα πράγματα. Αυτά τα απλά πράγματα που αντιλαμβάνεται ο κοινός νους, φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο για να συλληφθούν από αυτούς τους ανθρώπους. Και για αυτό φοβάμαι ότι δεν μπορούν πολλοί, σε πολλά πράγματα.
Το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια υπόθεση. Έχουμε μια διαρροή κεφαλαίων, 12 δισ. που πηγαίνουν στις πατρίδες των λαθρομεταναστών. Αυτό δεν το αντέχει η Ελληνική οικονομία. Χάνουμε, περίπου 6 δισ. από διαφυγόντα ΦΠΑ, και περίπου 8-8.5 δις. άνοιγμα εισαγωγών – εξαγωγών. Ό,τι να πουλάμε, δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτή την ετήσια τρύπα των 20 δισ.
Για την άνοδο των Φιλανδών εθνικιστών
Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε κατάσταση μεσοπολέμου, δηλαδή σε φασιστικά μορφώματα και ακροδεξιά σχήματα κ.λπ. Έχουμε την άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών, αυτών οι οποίοι δεν είναι πλέρια μέσα στις Βρυξέλλες. Αυτό το πράγμα αρχίζει να το αντιλαμβάνεται ο λαός της Ευρώπης. Είναι περισσότερο αυτό που τα κόμματα αυτά θέλουν να βαστήξουν, μια άμυνα στο “his master voice”, που θέλουν να επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Ξέρω πάρα πολύ καλό τον κ. Τίμο Σόινι. Είναι στην ίδια ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών που είμαστε και εμείς. Μάλιστα σε ένα συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, δεν τον πίστευα τότε, όταν μου είπε ότι θα αύξανε το ποσοστό του από 4% σε 20%. Μου είπε ότι τα πράγματα άλλαζαν. Βέβαια αυτοί είχαν μια ακραία συνθηματολογία, «όχι λεφτά στους τεμπέληδες Νότιους». Αυτό πιάνει στους Βόρειους λαούς.
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για την τεμπελιά των Ελλήνων
Δεν θα το έλεγα έτσι. Είναι άκομψο. Θα έλεγα ότι δεν είμαστε τόσο επαρκώς οργανωμένοι, όσο είναι οι Βόρειοι, οι οποίοι είναι και πιο ψυχροί. Εμείς, οι θερμοί Νότιοι λαοί έχουμε ένα άλλο ταμπεραμέντο. Να θυμίσω όμως στους Βόρειους λαούς, ότι όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί εδώ στο νότο ιδρύθηκαν και μεγαλούργησαν.
Δεν είμαι αμετακίνητος - Είμαι ευέλικτος και προσαρμόζομαι
Δεν ήμουν από παιδί, ποτέ υπέρ του Αχιλλέα. Ήμουν υπέρ του πολυμήχανου Οδυσσέα. Αυτός άλλωστε κατέλαβε την Τροία. Δεν μπορείς να είσαι πάνω σε “ράγες”. Όταν όλα κάτω είναι ρευστά, δεν μπορείς να είσαι αμετακίνητος. «Τα πάντα ρει». Η πολιτική σήμερα μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα. Δεν είναι περίπατος. Υπάρχουν κύκλωπες και “Λαιστρυγόνες”. Δεν είναι η χαρά του Πρωθυπουργού, των προηγούμενων δεκαετιών. Τώρα έχει κάποιες δυσκολίες. Δεν έχω πειστεί ότι έχει εκλείψει 100% το στοιχείο της διαφοράς με την όλη οντότητα και ευρύτητα αυτής της φάσεως. Και αυτό με ενοχλεί. Γιατί γίνονται διάφορα κόλπα. Και δυστυχώς σε αυτά εμπλέκονται και Έλληνες, και μεγάλα Funds του εξωτερικού. Έλληνες που στο παρελθόν είχαν απασχολήσει και την Δικαιοσύνη, παίζουν με τα ομόλογα σε βάρος της χώρας μας, συνδέονται με υψηλά πολιτικά πρόσωπα. Όλα αυτά μου δημιουργούν μια πίκρα και μια δυσαρέσκεια.
Για την αναδιάρθρωση
Ότι και να λέμε εμείς για την αναδιάρθρωση, αν δεν κάτσουν και να το αποφασίσουν ο κ. Τρισέ, ο κ. Γιούνκερ και όλοι οι άλλοι, και προπάντων η κ. Μέρκελ, νομίζω ότι εμείς ματαιοπονούμε. Απλώς νομίζω είναι λάθος να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση τόσο ανοικτά όσο γίνεται. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι είναι το πλέον ενοχλητικό στην υπόθεση μας. Και αυτό είναι ό όρος που μας απαγορεύει να δανειστούμε από άλλες χώρες, για το χρονικό διάστημα που θα είμαστε στο καθεστώς Μνημονίου. Αυτό με ανησυχεί περισσότερο. Το είπα και στον κ. Πρωθυπουργό να μπορέσει να άρει αυτό τον συγκεκριμένο όρο. Αν αυτός αρθεί, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε να βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Υπάρχουν λεφτά σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αυτή βέβαια μας γύρισε την πλάτη από την λάθος, την εγκληματική πολιτική του κ. Παπανδρέου. Το φώναζα κατ΄ επανάληψη να μην χαλάσουμε την σύμβαση σε όσους ήσαν δυσαρεστημένοι με την υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Μην χαλάσουμε την σύμβαση και για τα άρματα γιατί θα τους χρειαστούμε. Τώρα βγήκε και είπε ωμά ο υπουργός των οικονομικών, “τέρμα τα ελληνικά ομόλογα για την Ρωσία”. Αυτό είναι και το πλέον δυσβάσταχτο. Να παίρνεις λεφτά από μένα, και εγώ θα σου έχω τα “δύο πόδια μέσα σε ένα παπούτσι”.
Για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης ΛΑ.Ο.Σ – ΠΑΣΟΚ
Όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά καμία έννοια. Αλλά μπορεί να γίνει κάτι ευρύτερο. Δεν μιλάω για περιστασιακές καταστάσεις οι οποίες θα ήταν πράγματι βλαπτικές και όχι ωφέλιμες. Θα ήθελα κάτι ευρύτερο.
Το θέμα δεν είναι να πάρω κάποιο υπουργείο. Είναι και το τελευταίο ίσως που θα σκεπτόμουν και σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα είναι αν μπορούμε όλοι μαζί να μπούμε στη δουλειά, να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Κινδυνεύει η Ελλάδα. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε; Αυτό έγινε τότε το 1974 και γλυτώσαμε τα χειρότερα με την χούντα. Γιατί να μην γίνει και τώρα; Αυτό ακριβώς λέω. Όλοι μαζί. Δεν μπορεί να εξαιρείται κανένας και να λέει πηγαίνετε να πνιγείτε εσείς, και εγώ θα έλθω σαν “σωτήρας” μετά και να καθαρίσω. Να βάλουμε όλοι κάτω το κεφάλι, να “μουτζουρωθούμε” όλοι, αλλά να “γυαλίσουμε” την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόταση μου. Αλλά ο καθένας τραβάει την ρότα του.
Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το πρόγραμμα της ΝΔ
Περιμένουμε το «Ζάππειο 2». Είναι τρελά πράγματα αυτά. Μετά από δύο χρόνια και ακόμη δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Κάποια λύση, κάποια πρόταση να ακούσουμε.
Για την περίοδο Καραμανλή
Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή για τον ιστορικό του μέλλοντος, θα γραφεί σε μαύρες σελίδες. Φόρτωσε την Ελλάδα με 130 δισ. χρέος. Μεγάλο φορτίο. Όσο είχε χρεωθεί η πατρίδα μας από το 1821 μέχρι το 1990, το χρεωθήκαμε σε 5.5 χρόνια. Δεν μπορεί. Κάτι έγινε εκεί μέσα. Λάθη επί λαθών. Δεν ξέρω αν είναι οι ολιγωρίες που περιγράφει το δεξί του χέρι, ο κ. Αλογοσκούφης. Εν πάση περιπτώσει, ήταν μια βαριά κληρονομιά για το παρόν η πρωθυπουργία του κ. Καραμανλή. Όμως το χθες, είναι χθες. Αν όλοι μας αναλωνόμαστε στο χθες, δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το σήμερα. Να δούμε τι μπορεί να κάνουμε για το σήμερα και για το αύριο.
Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ για το μεταναστευτικό
Θα καλούσα την Ευρώπη και θα τους έλεγα ότι με εγκαλείτε ότι έχω χρέη και δεν τα βγάζω πέρα. Έχω 20% λαθρομετανάστες, ενώ εσείς 2-3%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ή θα τους μοιραστούμε όλοι, αλλιώς δεν αντέχω. Θα καταγγείλω την Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, και θα αρχίσω να σφραγίζω, να εκδίδω ταξιδιωτικά έγγραφα στους λαθρομετανάστες, όπως έκανε και ο κ. Μπερλουσκόνι. Οι λαθρομετανάστες βρίσκονται τράνζιτ στην Ελλάδα. Για εσάς προορίζονται, και εγώ τους κόβω λόγω Συνθήκης Σέγκεν. Έτσι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Εγώ δεν μπορώ να έχω άλλους.
Για την στάση των κομμάτων της Αριστεράς
Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και το ΚΚΕ δεν θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Μην κάνετε λάθος. Έχουν ποντάρει στο χάος. Γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν. Πιστεύουν, ενδεχομένως λαθεμένα για μένα, σε ένα Γ΄ Γύρο. Δεν θέλουν να συμβάλλουν. Θα μπορούσε σε ένα ευρύτατο σχήμα να υπάρχει η λογική του κ. Κουβέλη. Αυτός έχει δείξει άλλα δείγματα, αριστερής βέβαια, πολιτικής, καθαρής αλλά χωρίς ακρότητες. Αυτοί είναι έξω από την σύνθεση, είναι στην “αφαίρεση”.
Τα γιαουρτώματα δεν παράγουν την πολιτική. Και εκεί είναι, αν θέλετε, η πολιτική των διαφόρων παραμέτρων της Αριστεράς. Τι θα λύσουν τέτοιες ενέργειες; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Αξιοποίηση, όχι εκποίηση των Στρατηγικών τομέων της οικονομίας
Να αποκρατικοποιηθεί η Ενέργεια. Αλλά τα “κλειδιά” πρέπει να τα έχει το Κράτος. Είναι τομέας στρατηγικής σημασίας. Δεν μπορεί να δίνουμε όλα τα “κλειδιά” στους ξένους. Έχουμε δώσει τα “κλειδιά” των τηλεπικοινωνιών. Τότε, με αυτή τη λογική να δώσουμε και τα “κλειδιά” των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μερικά πράγματα, μερικοί τομείς που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα. Αξιοποίηση και όχι εκποίηση, για να βγάλουμε την δόση. Έχουμε ανενεργά 200 δισ. σε κληροδοτήματα. Υπάρχει κληροδότημα από την εποχή Μεταξά. Έχουμε ένα Δημόσιο που δεν δουλεύει. Έχουμε μια στείρα γραφειοκρατία που δουλεύει με ιδιοτελείς στόχους. Βεβαίως και η χώρα μας έχει πλούτο, π. χ ορυκτό πλούτο. Αλλά η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν γνωρίζει πώς να τον αξιοποιήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου