H μόνη λύση για την ανατροπή του κατεστημένου των σκανδάλων , της κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος και της ατιμωρησίας των υπεύθυνων.
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ,Ο ΛΑ.Ο.Σ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ! ΚΑΙ Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ!
Από τη δημοσκοπηση της Public Issue που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» 11 Μαρ 2011
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1-4/3/2011, σε δείγμα 1,215 ατόμων ,με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου χωρίς κάλπη.
-ΛΑ.Ο.Σ: ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ!
Υψηλά είναι τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ και στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός συγκεντρώνει 36 θετικές γνώμες (59 αρνητικές) και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ (31/65), ΝΔ (27/68), ΚΚΕ (26/70) και ΣΥΡΙΖΑ (23/73).
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ο ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ!
Ανατροπή, προκαλούν οι απαντήσεις των πολιτών για το ποιο θεωρούν καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. 24% απαντά «κανένα» και ακολουθούν: ΛΑ.Ο.Σ. (22%), ΚΚΕ (17%), ΝΔ (15%), ΣΥΡΙΖΑ (10%), χωρίς γνώμη (11%).
Αναλυτικότερα
Βαρόμετρο PublicIssue
Σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μείωση του ποσοστού τηςΝ.Δ. καταγραφή το μηνιαίο Βαρόμετρο τηςPublicIssue για τον ΣΚΑΙ και την «Κ», με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συσχετισμοί που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μη αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής,
το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 35% των ψήφων (από 38% τον Φεβρουάριο),
η Ν.Δ. στο 28,5% (από 30,5%),
ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΛΑΟΣ που φτάνει στο 9% (από 6%).
Άνοδο καταγράφουν επίσης το ΚΚΕ που εκτιμάται στο 11% και οΣΥΡΙΖΑ με 5%,
ενώ σύμφωνα με το Βαρόμετρο,
η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν υπερβαίνουν τον πήχυ του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η μείωση της δημοτικότητας των δύο αρχηγών,
με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, μάλιστα, να χάνει 9 εκατοστιαίες μονάδες σε ένα μήνα και
τον κ. Αντώνη Σαμαρά 6.
Ως αποτέλεσμα, δημοφιλέστερος ηγέτης εμφανίζεται για πρώτη φορά ο κ. ΓιώργοςΚαρατζαφέρης.
Η υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, προφανώς συνδέεται με την εκτίμηση των πολιτών ότι η χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξέλθει από την οικονομική κρίση, με ευθείες συνέπειες στη δική τουςκαθημερινότητα.
Οπως "προκύπτει από το Βαρόμετρο, το 78% των πολιτών ποσοστό μεγαλύτερο κατά 10% σε σχέση με τον Φεβρουάριο- δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Σελ. 3
Η ραγδαία επιδείνωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, με συνέπεια να είναι αμφίβολο πλέον αν μπορεί να διατηρήσει την αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι το εντυπωσιακότερο εύρημα του νέου Βαρόμετρου της Public Issue που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής».
Το έτερο και μάλλον αναμενόμενο συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες αναδεικνύονται πλέον ως ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης, με το 78% των πολιτών να δηλώνει ότι «τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» και το 73% να προβλέπει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τουςεπόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές η κυβέρνηση θα ελάμβανε το 35% των ψήφων (από 38% τον Φεβρουάριο),
η Ν. Δ. το 28,5% (από 30,5%), ενώ
εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΛΑΟΣ που φτάνει στο 9% (απο 6%),
αλλά και του ΚΚΕ που εκτιμάται στο 11% (από 10,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετυχαίνει μια μικρή άνοδο στο 5% (από 4,5%).
Στον αντίποδα, το κόμμα των Οικολόγων, αλλά και οι νέοι σχηματισμοί
του κ. Φ. Κουβέλη και
της κ. Ντορας Μπακογιάννη δεν φαίνεται επί του παρoντoς να διασφαλίζουν την είσοδο τουςστη Βουλή, καθώς κινούνται σε ποσοστά τns τάξεωs του 2,5% τα δύο πρώτα και στο 2% αυτό της κ. Μπακογιάννη.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ακριβώς λόγω της καταγραφόμενης αποτυχίας των τριών αυτών κομμάτων, το νέο Βαρόμετρο εμφανίζει μια πρωτοφανή εκτίναξη του συνολικού ποσοστού των σχηματισμών που δεν κατορθώνουν να μπουν στη Βουλή (11,5%).
Η επισήμανση αυτή έχει εξαιρετική σημασία, δεδομένου ότι από το ποσοστό αυτό καθορίζεται ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Για να το πούμε πιο απλά: όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή τόσο υποχωρεί ο πήχης που πρέπει να περάσει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει της 151 έδρες.
Αυτό ισχύει με τον νέο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που σημειωτέων πριμοδοτεί τον νικητή των εκλογών με 50 έδρες (από 40 που έπαιρνε με το προηγούμενο σύστημα).
Παρά ταύτα, αν οντως επιβεβαιώνονταν στις κάλπες οι σημερινές προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ με 35% δεν θα κατακτούσε την αυτοδυναμία, καθώς ο πήχης θα προσδιοριζόταν στο 35,7%.
Σημειωτέον ότι αν ένα εκ των μικρότερων κομμάτων (π. χ. αυτό των Οικολόγων) διαψεύσει της προβλέψει και πετύχει τελικώς την είσοδο του στο Κοινοβούλιο, ο πήχης όπως εξηγήθηκε, θα ανέβει ακόμη περισσότερο φτάνοντας στα επίπεδα του 37%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αυτοδυναμία.
Κατά τα λοιπά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο... «κανένας από τους δύο» (38%) κυριαρχεί ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 34% και ο Σαμαράς 22%), ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση της δημοτικότητας των δύο αρχηγών, με τον κ. Παπανδρέου μάλιστα να χάνει 9% (ο κ. Σαμαρά5 6%).
Με συνέπεια, δημοφιλέστερος ηγέτης να εμφανίζεται για πρώτη φορά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Τέλος, σε ποσοστό 53% οι πολίτες προεξοφλούν τιςπρόωρες εκλογές, αν και το 71% δεν τιςθεωρεί απαραίτητες.
Η δημοσκοπική έκπληξη του ΛΑ.Ο.Σ
Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ
Διάχυτη απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον, σε συνδυασμό με απογοήτευση από τα κόμματα εξουσΐας, αποτυπώνει η νέα έρευνα της PublicIssue.
Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύονται τα άκρα του πολιτικού σκηνικού και να λαμβάνει υπόσταση η πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδυναμία αν διενεργούντο τώρα εκλογές.
Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς την λάθος κατεύθυνση, δεν προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών τους και δεν θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση θα καλυτερεύσει ούτε σε ένα χρόνο, ούτε καν σε μία πενταετία.
Το οικονομικό πρόβλημα και το φάσμα της ανεργίας είναι πλέον οι εφιάλτες που ταράζουν τον ύπνο τους.
Το ερώτημα είναι αν η κακή οικονομική κατάσταση και η ανασφάλεια προκαλούν την πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ή αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η ανεπαρκής λειτουργία των δυο κομμάτων εξουσίας έφερε την κρίση.
Από τις απαντήσεις προκύπτει παντού το συμπέρασμα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν χάσει σε τρομακτικό βαθμό την αξιοπιστία τους και θεωρούνται άκρως ανεπαρκή για να διαχειριστούν τη σημερινή κατάσταση.
Το 70% που παίρνει η απάντηση ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορούν να αντιμετωπίσουν «καλύτερα» τα σημερινά προβλήματα είναι πολύ χαρακτηριστική.
Ακόμη ισως πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν επωφελείται από τη μεγάλη φθορά και της χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα χάνει ποσοστά κατ' αναλογία.
Αρα, οι πολίτεςέχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο δικομματικό σύστημα και ισως γι' αυτόν τον λόγο αντιδρούν στο ενδεχόμενο διενεργείας πρόωρων εκλογών (αφού δεν πιστεύουν ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο), αν και το θεωρούν πιθανό.
Oπως επισημάνθηκε παραπάνω, η έρευνα δείχνει να ενισχύονται τα άκρα του πολιτικού σκηνικού.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενισχύονται κατά 0,5% το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους της έρευνας, αλλά ενισχύεται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες ο ΛΑΟΣ και αυτό είναι η έκπληξη!
Ο Γ. Καρατζαφέρης μάλιστα υπερισχύει και του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Α. Σαμαρά σε θετικές γνώμες και ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών γνωμών από όλα τα κόμματα...
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς από πού προέρχεται η ενίσχυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ, ώστε η εκλογική του επιρροή να φτάνει στο 9% πλέον.
Αλλά η ενίσχυση του σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα και η διαφορά των 6,5 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Α. Σαμαράς και η Ν.Δ πρέπει να κάνουν διορθωτικές κινήσεις τόσο στη στρατηγική τουςόσο και και για τη βελτίωση της εικόνας τους, αν θέλουν να αποτελούν εναλλακτική λύση για τουςψηφοφόρους.
Αν μη τι άλλο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σε περίπτωση εκλογών το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματος της αποχής (34% σύμφωνα με την έρευνα) θα στραφεί υπέρ τους.
Απαισιοδοξία και ανασφάλεια είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες για την πορεία της χωρας, για της προοπτικές της ζωnsτους, για την οικονομία.
Μάλιστα, από τη σύγκριση των στοιχείων με εκείνα που προέκυψαν τουςδύο προηγούμενους μήνες, διαπιστώνεται ότι η αρνητική άποψη για την κρατούσα κατάσταση αλλά και τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα διαρκώς ενισχύεται, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών που διατυπώνουν αρνητκέε απόψειβ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της PublicIssue επιβεβαιώνουν τους δείκτες ερευνών που γίνονται
Το 78% των πολιτών εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση.
και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατατάσσουν τους Έλληνες στους πιο απαισιόδοξους λαούς της Ε. Ε.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι το μέλλον τους για τα επόμενα χρόνια δεν είναι σίγουρο, δηλαδή ο δείκτης κοινωνικής ανασφάλειας.
Η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται διαρκως .
Ετσι, όχι σίγουρο για το μέλλον δηλώνει το 87% των ερωτηθέντων, ποσοστό προσαυξημένο κατά 4% σε σχέση μολις με τον προηγούμενο μήνα.
Σίγουροι για το μέλλον τους δηλώνουν οι πολίτες μόνο σε ποσοστό 11%, από 16% που ήταν πριν από ένα μήνα.
Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια πηγάζουν σε σημαντικό βαθμό από την αξιολόγηση για την κατεύθυνση της χωρας.
To 78% των πολιτών, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 10% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση.
Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση είναι μόλις 13%, μειωμένο κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αντίστοιχα, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που δεν βλέπουν «φως στο βάθος του τούνελ», όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, την κατάσταση της οποιας, προφανώς , συνδέουν και με την προσωπική τους πορεία και προοπτική για το μέλλον, με την ποιότητα της ζωής τους.
Το 73% αναμένει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει, ενώ μόλις το 9% αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι αναμενόμενη η επόμενη διαπίστωση της έρευνας: οκτώ στους δέκα πολίτες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή που ζουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Με τη χώρα να παραμένει επί μακρόν στη δίνη της οικονομικής κρισης , το θέμα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και να επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον, οι πολίτες ιεραρχούν το οικονομικό ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα.
Σε ποσοστό 65% το κατατάσσουν στην πρώτη θέση, έναντι 60% τον προηγούμενο μήνα.
Η ανεργία ακολουθεί, με ποσοστό 37%, έναντι 35%.
Αυξημένη καταγράφεται και η δυσπιστία απέναντι σε κόμματα και πολιτικούς , για τους οποιους μεγαλώνει το ποσοστό των πολιτών που τους κατονομάζει ως πρόβλημα, φθάνοντας το 16% από 10% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Στην αξιολόγηση των προβλημάτων ακολουθούν η τάξη - ασφάλεια σε ποσοστό 13% και το κράτος - δημόσια διοίκηση με 11%.
Με τους δείκτες απαισιοδοξίας να ανεβαίνουν, είναι αναμενόμενο ότι οι πολίτες δεν θεωρούν ικανοποιητική τη λειτουργία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Μόλις σε ποσοστό 12% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και ακόμα χαμηλότερος, στο 7%, είναι ο δείκτη ικανοποίησα από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ...''ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''...ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ...
Γιατί ανεβαίνει ο ΛΑ.Ο.Σ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουνπως ένα κόμμα που κερδίζει σε δημοτικότητα και απήχηση είναι ο ΛΑΟΣ.
Μπορεί να απωθεί πολλούς η ιδέα αισθητικά, ιδεολογικά, αξια-κά ή δεν ξέρω πώς αλλιώς, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει ένα «φαινόμενο ΛΑΟΣ».
Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να δει κανείς τι κάνει σωστά ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Κατ' αρχάς ψήφισε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού στήριξης την οποία πολλοί συνδέουν με το μνημόνιο , αγνοώντας τον μεγάλο κίνδυνο να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι από την πελατεία του, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει βιώσει στο πετσί της τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν λογάριασε το ρίσκο της απώλειας ψήφων, αλλά πόνταρε στο ότι θα κερδίσει περισσότερες από μια υπεύθυνη στάση.
Ο κ. Καρατζαφέρης έχει επενδύσει επίσης στη συναίνεση.
Είναι ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη μιας οικουμενικής κυβέρνησης και ο οποίος επαναλαμβάνει μονότονα ότι το πράγμα «δεν βγαίνει έτσι όπως πάει».
Η συναίνεση είναι προφανές πως δεν του έκανε κακό...
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη στοιχείο, αυτό του κοινού νου ο οποίος δεν περισσεύει στη χώρα μας.
Οταν όλοι έβγαιναν στις τηλεοράσεις και θρηνούσαν για τα 50 δισ. ευρώ της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Καρατζαφέρης βγήκε και μίλησε απλά και χωρίς πολλά πολλά: «Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο, τι κάνεις; Δεν πουλάς και τα ασημικά σου για να αγοράσεις όπλα και να τα βγάλεις πέρα; Ε, λοιπόν, πόλεμο έχουμε και τώρα».
Απλές κουβέντες που δεν μπλέκονται σε περισπούδαστες αναλύσεις και βγάζουν νόημα.
0 αρχηγός του ΛΑΟΣ έπιασε όμως και τον σφυγμό της κοινής γνώμης σε ένα κρίσιμοθέμα, αυτό του «νόμου και της τάξης».
Η αριστερόστροφη πολιτική ορθότης που μας επεβλήθη για πολλά χρόνια δεν επέτρεπε να τεθούν τέτοια ζητήματα.
Ο κ. Καρατζαφέρης τα έθεσε πολύ πριν τα ανακαλύψει το ΠΑΣΟΚ ή, βεβαίως, και η Νέα Δημοκρατία.
Αν σε αυτά προσθέσετε και μερικές αξιοπρεπείς παρουσίες από πλευράς πολιτικού λόγου στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο έχετε τα συστατικά μιας επιτυχημένης πολιτικής συνταγής.
Να τα ξαναθυμηθούμε;
Συναίνεση, υπεύθυνη στάση όταν κρίνονται καίρια θέματα, κοινός νους και όχι ξύλινος κομματικός λόγος και νέα επαρκή πρόσωπα.
Μήπως είναι αυτά τα συστατικά που περιμένει κάποιος από ένα αστικό κόμμα αντιπολίτευσης και τα οποία προφανώς δεν έχει η Νέα Δημοκρατία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου