Μετά το 1763, επήλθε μεγάλη συγγραφή θεωρητικών έργων εις την Ευρώπη. Μεταξύ των θεωρητικών ήταν και ένας Γάλλος ευγενής, ο κόμης ντε Γκιμπέρ, λαμπρός "λογοτέχνης" και "φιλόσοφος", θεωρούμενος από τους συγχρόνους του ως η ενσάρκωση της μεγαλοφυίας. Το 1772 εδημοσίευσε το έργο " Γενικόν Δοκίμιον Τακτικής". Το 1779 εδημοσίευσε το έργο " Η Υπεράσπιση του Συστήματος του Νεωτέρου Πολέμου". Πρίν κλείσει την " Υπεράσπισιν",ο Γκιμπέρ, έρριψε ένα τελευταίο βέλος εναντίον των τότε " φιλοσόφων", οι οποίοι ενίοτε έδειχναν φιλειρηνικές τάσεις ή τουλάχιστον αντετίθεντο προς τους πολέμους τους οποίους διεξήγον οι τότε υφιστάμενες κυβερνήσεις. " Το να φωνάζουν εναντίον του πολέμου", έλεγε, "... είναι σαν να κτυπούν τον αέρα με μάταιους ήχους, διότι φιλόδοξοι, άδικοι ή ισχυροί ηγεμόνες δεν πρόκειται να συγκρατηθούν με τέτοια μέσα.
Αλλ' εκείνο που δύναται να προκύψει, είναι να σβύσουν ολίγον κατ΄ ολίγον το στρατιωτικόν πνεύμα, να κάμουν την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται ολιγώτερον για τον σημαντικό τούτο κλάδο της διοικήσεως και μια ημέρα να παραδώσουν το έθνος των, αποχαυνωμένον και αφοπλισμένον - ή, το οποίον ακριβώς ανάγεται σ' αυτό το πράγμα, κακώς εξοπλισμένο και μη γνωρίζον πώς να χειρισθεί τα όπλα - υπό τον ζυγό φιλοπολέμων εθνών, τα οποία πιθανώς να είναι ολιγώτερον πολιτισμένα αλλ' έχουν περισσότερη κρίση και σύνεση".
Στη σημερινή μας εποχή, στον 21ο αιώνα, μερικοί αφελείς και ανόητοι, μάλιστα δε " μορφωμένοι", διατείνονται και υποστηρίζουν, πως δεν αναγκαιούν ούτε η ύπαρξη στρατού, ούτε οι εξοπλισμοί, καθότι η Ελλάς ως μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του ΝΑΤΟ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πόλεμος. ΄Αραγε τα λέγουν αυτά μετά λόγου γνώσεως; ή έτσι, παρασυρόμενοι από τη μόδα του συρμού των " φιλειρηνιστών", για να μην χαρακτηρίζονται συντηριτικοί, αλλά να φαίνωνται ως προοδευτικοί;
Οι ανωτέρω, όχι μόνον δεν γνωρίζουν ιστορίαν, ή έχουν μικράν την μνήμην, αλλά δυστυχώς ευρίσκονται εν υπνώσει και εις κατάστασιν αποχαυνώσεως. Είναι άνθρωποι " του δε βαριέσαι, του ωχ αδερφέ, του καναπέ κλπ.", και πλανώνται πλάνην οικτράν. Αγνοούν το πως άρχισεν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος από τον Χίτλερ που εξ αιτίας της απάθειας και αδιαφορίας των τότε Μ. Δυνάμεων και της Κ.Τ.Ε., ουδεμία κατεβλήθη προσπάθεια, προκειμένου να τον σταματήσουν, γιατί και τότε δικατείχοντο υπό την ιδίαν αποχαυνομένην λογικήν, " τον φιλειρηνισμόν", και τα αποτελέσματα είναι γνωστά...
Το φαινόμενον τούτο το είχεν καταδείξει πολύ πριν ο φιλόσοφος Γκιλμπέρ, του οποίου οι σπουδαίες επισημάνσεις εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρες και αληθινές. Εις το άναρχον διεθνές σύστημα που βιώνουμε σήμερα, ουδείς δύναται να μας εγγυηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι αύριον και τι θα μας ξημερώσει. Η αυτόματη διάλυση της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, ο πόλεμος στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαυία, στο Αφγανιστάν, πρέπει να μας ανησυχεί γιατί δεν αποκλείεται αύριο να κτυπήσει και την δική μας πόρτα.
Ας αφυπνυσθώμεν και ας προσέχωμεν λοιπόν, για να μην πάθωμεν ότι " αι μωραί παρθέναι του Ευαγγελίου", τα δε σοφά λόγια του Γκιμπέρ ας αποτελέσουν δίδαγμα σωφροσύνης και παραδειγματισμού και να μην πλανώμεθα παρασυρόμενοι από τα προκλητικά, δελεαστικά και πονηρά " φιλειρηνικά λόγια" των σειρήνων της παγκοσμιοποιημένης θολοκουλτούρας.
Βιβλιογραφία: " Δημιουργοί της Νέας Στρατηγικής. ( Η Στρατηγική Σκέψις από Μακκιαβέλι μέχρι Χίτλερ). Υπό: Edward Mead Earle, Συνεργασία Gordon, A Craig και Felix Gilbert. Εκδόσεις Στρατιωτικών Περιοδικών 1962).
C.Dedalos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου