Η κ. Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, Βουλευτής Ευβοίας του ΛΑΟΣ, έχει το λόγο για δύο λεπτά να διατυπώσει την ερώτησή της.
Παρακαλώ, έχετε το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ενώ δέκα χιλιάδες ασθενείς ναρκομανείς συμπατριώτες μας, στην πλειονότητά τους βέβαια νέοι άνθρωποι, αργοπεθαίνουν, άντρο ατασθαλιών έχει καταστεί το κέντρο αποτοξίνωσης, αφού πλέον το χρήμα σαν νέο ναρκωτικό εθίζει τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. στη διαφθορά με τα γνωστά πάρτι των ημετέρων και των κουμπάρων.
Ακούστε τι συμβαίνει: Ξοδεύονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περισσότερα χρήματα για ταξίδια, κύριε Υπουργέ, από την αγορά της μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, που είναι απαραίτητα φάρμακα για τα άρρωστα αυτά άτομα. Ξοδεύεται μισό εκατομμύριο ευρώ σε τηλέφωνα. Αλήθεια, πού γίνονται αυτά τα τηλέφωνα;
Υπάρχει οδηγός που παίρνει 23 χιλιάδες ευρώ για υπερωρίες. Αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός δεν κοιμάται; Δίνονται επιχορηγήσεις για ανύπαρκτες μονάδες, μονάδες φαντάσματα, μονάδες μαϊμού για αποτοξίνωση.
Αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι λίγα αλλά ενδεικτικά από τα πολλά σημεία και τέρατα που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι πολύμηνοι έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας και βεβαίως, έχουν διαβιβαστεί καταλλήλως ή αρμοδίως σε τέσσερα πορίσματα.
Αυτά που σας ανέφερα, δεν τα λέμε εμείς για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά είναι γραμμένα σε έγκριτη εβδομαδιαία εφημερίδα, στον «Κόσμο του Επενδυτή». Καλό είναι να τα διαβάσετε όλα. Θα τα καταθέσω και για τα Πρακτικά.
Κύριε Υπουργέ, θέλω δύο πάρα πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις:
Πού βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα; Έχει προωθηθεί αρμοδίως; Ή θα ζήσουμε πάλι ένα καινούργιο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, στο χώρο που έχει σχέση με τα ναρκωτικά, όπου με βουλεύματα ή δεν ξέρω τι άλλο, εισαγγελικές αποφάσεις, θα δούμε και αυτά τα σκάνδαλα να πηγαίνουν στις καλένδες;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Παπανδρέου, είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε. Είναι καταγεγραμμένα σε δημοσιεύματα όπως και στο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Μόνο που δεν αφορούν αυτή την Κυβέρνηση. Άρα, το ρήμα «ξοδεύονται» πρέπει να γίνει «ξοδεύονταν». Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και να προσδιορίσουμε το μέγεθος της ευθύνης.
Σ’ αυτό το έδρανο δεν θα έπρεπε να είναι ο Υφυπουργός Υγείας ή ο οποιοσδήποτε Υπουργός Υγείας της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά θα έπρεπε να είναι ένας Υπουργός Υγείας της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Στην ερώτησή σας τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση, θα σας πω το εξής: Αυτή η Κυβέρνηση, κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς που λέγεται «διαφάνεια», προχωράει τις οποιεσδήποτε δράσεις της. Πάνω’ αυτό το πλαίσιο κάνει πολιτική.
Συγκεκριμένα στις 26.4.2010 η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, επί δικής μας διακυβέρνησης, ήταν εκείνη η οποία έστειλε στους Επιθεωρητές Δημόσιας διοίκησης όλα αυτά που εσείς πριν από λίγο περιγράψατε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Τι έχει γίνει, κύριε Υπουργέ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακούστε. Καλή είναι η αντιπολίτευση, αλλά να γίνεται και πάνω σε ένα πλαίσιο.
Η νέα διοίκηση είναι εκείνη η οποία είχε την ευθύνη να γίνει ο έλεγχος. Η νέα διοίκηση ενδιαφέρθηκε. Δηλαδή η νέα Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε να υπάρξει διαφάνεια στο τι έγινε στις προηγούμενες χρήσεις. Και δέκα μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 2.3.2011, παραδόθηκε στον ΟΚΑΝΑ το πόρισμα αυτό, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.
Άρα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να απολογούμαστε για τις προηγούμενες χρήσεις. Εμείς θεραπεύουμε όλα τα κακώς κείμενα, τα οποία δυστυχώς έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα και όχι μόνο στο χώρο που πριν από λίγο περιγράψατε, αλλά σχεδόν παντού στη δημόσια διοίκηση. Είδαμε δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ένα τεράστιο πάρτι, μια τεράστια κατασπατάληση του πλούτου του ελληνικού λαού που μας έφθασε σ’ αυτό το σημείο.
Φθάσαμε στο σημείο, λοιπόν, σήμερα να εγκαλούμαστε εμείς ως Κυβέρνηση για τις χρήσεις των προηγούμενων, οι οποίοι δυστυχώς το μόνο που διδάξανε είναι το πώς χάνονται τα λεφτά του ελληνικού λαού σε μαύρες τρύπες. Αυτό είναι το συμπέρασμα.
Παραλάβαμε έναν ΟΚΑΝΑ με 35 εκατομμύρια ευρώ χρέη.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Είναι γνωστά αυτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το ερώτημά σας όμως αυτό είναι και άρα πρέπει να απαντήσουμε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να μας πείτε τι κάνατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα σας πω ακριβώς τι κάναμε.
Βρήκαμε ένα τεράστιο χρέος. Το χρέος πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Αυτό κάναμε. Αντιμετωπίσαμε το χρέος. Πώς; Ενισχύσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ με 5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τον ενισχύσαμε με 3 εκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις. Ενσωματώσαμε το χρέος του ΟΚΑΝΑ στις φαρμακευτικές εταιρείες και το συμπεριλάβαμε στη ρύθμιση. Από εκεί και πέρα για τις εργοδοτικές εισφορές, έγινε διακανονισμός με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά ήταν πολιτικές που έκλεισαν την υπόθεση του χρέους. Μαζέψαμε έναν Οργανισμό που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει γιατί είχε τεράστιες οφειλές, που είναι πολύ συγκεκριμένες: 14 εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, 6 εκατομμύρια ευρώ σε εργοδοτικές εισφορές και 15 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές. Αυτό έκλεισε.
Έκλεισε λοιπόν μία πολιτική που λέει τι; Ότι εκεί πέρα υπήρχε ένας οργανισμός ο οποίος έκανε πολιτική και ξόδευε τα λεφτά, όπως πολύ καλά είπατε, και όλο αυτό το πράγμα συμμαζεύτηκε με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες δεν έχουν μόνο οικονομικό ενδιαφέρον αλλά έχουν και ένα ενδιαφέρον που έχει να κάνει με την ευαισθησία που επέδειξε αυτή η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα που «έτρεξε» τη διακυβέρνησή της σε σχέση με πολιτικές που αφορούν την αντιμετώπιση ενός τεράστιου θέματος. Είναι αλήθεια ότι ακόμα υπάρχει πρόβλημα για το οποίο θα σας απαντήσω στη δευτερολογία μου για να μην καταχραστώ το χρόνο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Για άλλο σας ρωτάει η συνάδελφος, για τη ρεμούλα σας ρωτάει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα απαντήσω. Κύριε Πρόεδρε, έχω μισό λεπτό για τη ρεμούλα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: … (Δεν ακούστηκε)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι, ναι. Καλοί οι κήνσορες της διαφάνειας και της ηθικής…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Μιλάει για την πολιτική…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Γιακουμάτο, μη διακόπτετε τον Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αφαιρέστε χρόνο από τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Γιακουμάτο, απ’ ό,τι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Γνωρίζουμε καλά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …για το θέμα που έχει να κάνει με τις ρεμούλες, η δική σας κυβέρνηση και οι δικοί σας παράγοντες ήταν εκείνοι που φρόντισαν να υπάρξουν. Γι’ αυτούς λοιπόν τους κυρίους επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη. Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να πει στη δικαιοσύνη τι θα κάνει. Αυτή η Κυβέρνηση…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Ποια δικαιοσύνη; Εφτά χρόνια…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μην αναπτύσσετε τώρα θεωρία περί δικαιοσύνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε, κύριε Γιακουμάτο.
Κύριε Υφυπουργέ, ολοκληρώστε γιατί παρήλθε ο χρόνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Θα σας πω μετά ποια δικαιοσύνη. Θα τα πούμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …και αυτή η Κυβέρνηση έφερε στο φως αυτή την υπόθεση για να έλθει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Αυτό ακριβώς έχει γίνει αυτή τη στιγμή. Περί «ταμπακιέρας» ο λόγος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Αγωγές και μετά από δεκαεπτά χρόνια απονομή δικαιοσύνης και αυτοί που τα «φάγανε»…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ, τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.
Κύριε Γιακουμάτο, σας επαναφέρω στην τάξη για να σας ηρεμήσω διότι είστε παλαιός κοινοβουλευτικός. Συγχαρητήρια!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Να το σκεφθείτε εσείς.
Η κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη έχει το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως εγώ δέχομαι τι γινόταν και δεν θα διαφωνήσω με τις τοποθετήσεις σας, αλλά πιστεύω ότι σ’ αυτό το κράτος υπάρχει και μία συνέχεια.
Επιτέλους πια, κύριε Υπουργέ, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κυβερνάτε δεκαέξι-δεκαοκτώ μήνες. Αυτά που αναφέρω τώρα δεν με ενδιαφέρει πότε συνέβησαν, κύριε Υπουργέ. Με ενδιαφέρει αν αυτά που εγώ έχω αναφέρει τώρα βρίσκουν μια κάποια τιμωρία. Σας ρώτησα: Τα έχετε προωθήσει καταλλήλως σε συγκεκριμένο εισαγγελέα για να μπορεί ο ελληνικός λαός να πιστέψει έστω και μία φορά ότι σ’ αυτά τα εγκλήματα που αφορούν την υγεία, που αφορούν ιερό αγαθό, έστω σε μία περίπτωση θα υπάρξει μία τιμωρία;
Αυτή ήταν η ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ, κι εσείς αρχίσατε να μου λέτε τι έκαναν οι προηγούμενοι. Και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι έχετε τις ευθύνες σας. Εσείς κυβερνάτε αυτό το λαό κι εσείς τον έχετε φέρει σ’ αυτή την απόγνωση. Επιτέλους, έχουμε βαρεθεί τις «κοκορομαχίες» σας!
Εγώ τώρα θέλω συγκεκριμένα να σας ρωτήσω ποια είναι η σημερινή κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ, κύριε Υπουργέ, γιατί βεβαίως δεν μπορώ να αδικήσω μία αξιολογότατη επιστήμονα, μία ειλικρινά δυναμική Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, την κυρία Μαλλιώρη, αλλά εγώ πιστεύω ότι βάλατε εκεί αυτή τη γυναίκα και την αφήσατε μόνη της να παλέψει με τη «λερναία ύδρα» που λέγεται «ναρκωτικά» και μ’ όλο αυτό το κύκλωμα που κρύβεται από πίσω της, γι’ αυτό και δεν έχουμε μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.
Θέλω να μου πείτε γιατί δεν μειώνεται ο χρόνος αναμονής για ένταξη στην αποτοξίνωση. Ενώ ξέραμε ότι ο χρόνος αυτός ήταν έξι χρόνια, τώρα ξαφνικά έχει γίνει εφτά. Γιατί δεν μειώνεται; Ποιος είναι ο ρόλος και γιατί απαξιώνετε εσείς σήμερα στη δική σας Κυβέρνηση τον ΙΦΕΤ ο οποίος ξέρετε ότι έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να δίνει τη μεθαδόνη 50% φθηνότερη; Φαίνεται όμως ότι κάτι άλλοι μηχανισμοί εμποδίζουν και τη σημερινή Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, να δράσει σωστά και αποτελεσματικά και ας αφήσουμε τώρα τι έκαναν οι προηγούμενοι. Τι κάνετε εσείς σήμερα; Η ευθύνη σήμερα είναι σε σας γιατί εσείς κυβερνάτε.
Θέλω επίσης να σας ρωτήσω το εξής: Έχουν αποδοθεί ευθύνες για τη μετεγκατάσταση της τέταρτης μονάδας στο «Σωτηρία» που κατά τον κύριο Ρακιντζή –δεν είναι δικά μου λόγια- πλήττει βάναυσα την αρχή της διαφάνειας; Ξεκίνησε με πεντακόσιες χιλιάδες η μεταστέγαση αυτή και έφτασε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Ποιοι θα πληρώσουν, κύριε Υπουργέ; Στείλατε έστω και έναν στη φυλακή; Επιτέλους πια μην εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Δεν αντέχει άλλο!
Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο; Αλήθεια η δική σας η Κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει στον ΟΚΑΝΑ 70% λειτουργικά έξοδα και συνεχίζετε να πληρώνετε επιδόματα γλώσσης; Ακούστε το και αυτό, κύριε συνάδελφε. Στον ΟΚΑΝΑ πληρώνουμε επίδομα γλώσσης και επίδομα οθόνης.
Αυτή είναι η κατάσταση, κύριε Υπουργέ. Εσείς πρέπει σήμερα να αποφασίσετε και εσείς πρέπει να δώσετε τις λύσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ πολύ.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Αηδόνης έχει το λόγο για 3 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατ’ αρχάς δεν αναφέρθηκα στο παρελθόν. Μίλησα για μια πραγματικότητα. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν. Όπως φαντάζομαι δεν ενδιαφέρει και κανέναν εδώ μέσα.
Από εκεί και πέρα σε σχέση με το ερώτημα αν έχει σταλεί στη δικαιοσύνη θα σας απαντήσω ότι έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη όλα αυτά τα οποία έχουν καταλογιστεί από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Από εκεί και πέρα το ποιος θα πάει στη φυλακή δεν το αποφασίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ έχουμε πιθανότατα διαφορά απόψεων.
Να πάμε στο τι κάναμε εμείς, λοιπόν. Μέσα στο 2010 λοιπόν υποσχεθήκαμε ότι θα υπάρξει κάλυψη 27 θέσεων επιστημονικού και θεραπευτικού προσωπικού. Ο τελικός πίνακας αναρτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες προσωπικού γνωρίζετε πολύ καλά, εφ’ όσον έχετε διαβάσει, ότι είναι τεράστια η δαπάνη σε σχέση με τα κόστη για τις υπερωρίες. Κάναμε τεράστια εξορθολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια μείωσή τους. Παράλληλα υπήρξε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2011 όπου τροποποιούμε το ωράριο λειτουργίας προσδοκώντας σε πιθανότερη μείωση των υπερωριών και σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων.
Σε σχέση με τη φιλοξενία μελών προγράμματος, βρήκαμε όντως μια κατάσταση ότι πληρώναμε για κάποιους που δεν φιλοξενήθηκαν ποτέ. Αυτό σταμάτησε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποιος πληρώνει; Ποιος θα πληρώσει;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακούστε με. Αφήστε με να μιλήσω.
Λέω τι κάναμε τώρα. Σήμερα φιλοξενούνται δωρεάν σε δημοτικό ξενώνα ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν με το μισό κόστος της προηγούμενης περιόδου σε ξενοδοχείο και πολύ σύντομα θα τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη φύλαξη και την καθαριότητα –είδα τροποποίηση των συμβάσεων- έχουν μειωθεί, μέχρι να πάμε σε διεθνείς διαγωνισμούς των οποίων τα τεύχη και η προκήρυξη είναι έτοιμα. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα κέντρα πρόληψης προτεραιότητά μας είναι -όπως και του κάθε νοήμονα πολιτικού- η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή υγείας.
Άρα, λοιπόν, μέλημα της διοίκησης αυτό το διάστημα ήταν να λύσει οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Ειδικότερα, λοιπόν, εγκρίθηκε το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο έδωσε τέρμα σε τι; Σε μισθολογικές ανισότητες που υπήρχαν μεταξύ των κέντρων πρόληψης. Παράλληλα εξοφλήθηκαν όλα τα χρέη προς τα κέντρα πρόληψης. Ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ το 2007, 2008 και 2009 και 5 εκατομμύρια ευρώ το 2010.
Παράλληλα δημιουργήθηκε νέος κωδικός. Υπάρχουν συγκεκριμένα λεφτά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -9 εκατομμύρια- που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ.
Αναμορφώσαμε το κεντρικό πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων πρόληψης. Συστήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα διοίκησης έργου και η πρόταση που υπάρχει αφορά την κεντρική και διαρκή χρηματοδότηση και τον ενιαίο χαρακτήρα λειτουργίας της καθώς και την εξέλιξη και συνέχιση του έργου τους.
Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά στη θεραπεία -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- σχεδιάζουμε να υπάρξει μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα –τέλος του 2012 λέμε- 17 νέες μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας μας. Εμείς πιστεύουμε ότι το 2012 δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αφού έχουν αυξηθεί στα 7 χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όσο γι’ αυτούς που λένε ότι αύριο μπορούν να λύσουν το θέμα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτό το πλαίσιο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχουμε προχωρήσει ήδη προκήρυξη στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ήδη ακολουθούν δυο προκηρύξεις προσωπικού στο ΚΑΤ και το ΕΛΠΙΣ όπως επίσης προχωρούν και δυο μονάδες στη Δράμα και στον Άγιο Νικόλαο αν δεν κάνω λάθος οι οποίες είναι μπροστά μας. Είναι πολιτικές που συναντάμε. Δεν θα τις κάνουμε. Γίνονται. Γίνονται πράξη.
Άρα, λοιπόν, στο τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν μπορεί να απολογηθεί. Έχει κάνει θαύματα γιατί έχει ένα σπουδαίο άνθρωπο στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, στον οποίο εσείς αναφερθήκαμε πριν από λίγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την έχετε αφήσει μόνη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αντιλαμβάνεστε ότι ως οδηγό της ευαισθησίας αυτής της γυναίκας έχουμε κάνει πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά σήμερα αποτελούν πραγματικότητα. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε λύσει το θέμα της λίστας αλλά ισχυρίζομαι ότι αυτό το θέμα θα λυθεί μια για πάντα τέλος του 2012. Επειδή εδώ μιλάμε με ημερομηνίες.
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου