Αθήνα, 9 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
«Ότι και να φέρει από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, είναι προφανές ότι η υπάρχουσα δομή και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης δεν προχωρούν. Με αυτή την "αναιμική" και ανεπαρκή δομή της δεν μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιήσει τα προγράμματά της».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη "Καλημέρα Ελλάδα", στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Συζητήσαμε σε βάθος τα διάφορα σημαντικά θέματα που μας αφορούν. Ήταν διαυγής και συγκροτημένος. Θεωρώ ότι συνειδητοποιεί και αισθάνεται τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, και γι΄ αυτόν τον λόγο αισθάνθηκε την ανάγκη να πει "χρειάζομαι βοήθεια".
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ταξίδι στις Βρυξέλλες, είναι καταλυτικό, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για τον ίδιο.
Η πολιτική όπως ασκείται τώρα, αποδυναμώνει οποιαδήποτε προσπάθεια να βγούμε από την ύφεση. Δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα.
Είπα στον Πρωθυπουργό ότι ο κόσμος, ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλο. Ότι και να φέρει πίσω από το ταξίδι του, δεν θα είναι αρκετό για να ανάψει τη "σπίθα" για να αναθερμάνει τη "ψυχή" της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η αυστηρή φορολογία και τα μέτρα που παίρνουν και θεσπίζουν, δεν πρόκειται να αποδώσουν. Η μόνη λύση για να ορθοποδήσει η χώρα και βγει από την κρίση, είναι να υπάρξει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι αυτό το έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός.
Μου είπε πράγματα τα οποία δεν πίστευα ότι θα μου τα πει, αλλά εγώ τα υποψιαζόμουν. Βρήκαμε κοινό πεδίο αντίληψης σε αρκετά θέματα, τα οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω. Συζητήσαμε για εθνικά ζωτικά ζητήματα που άπτονται της ύπαρξης της χώρας τόσο για το εσωτερικό, όσο και όσα επηρεάζονται από εξωτερικές καταστάσεις.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Τέτοιο θέμα δεν ετέθη από καμία πλευρά. Δεν έγινε καμία κουβέντα. Πιστεύω ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται. Δεν είδα σκέψεις και κουβέντα για εκλογές. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη. Ίσως ένα "σοκ" από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης.
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού
Η εντύπωση που αποκόμισα από τη συζήτηση μας είναι ότι αποζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν εκμεταλλεύθηκε το 10μηνο που μεσολάβησε μετά την υπογραφή του μνημονίου. Πιστεύω όμως ότι νομίζει πως αυτή η δεύτερη ευκαιρία δεν μπορεί να δοθεί με την ήδη υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση. Μπορώ να πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ένα "καλό αυτί". Αυτό μπορώ να το πω. Μπήκαν ονόματα στο τραπέζι και ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να "μπολιάσει" την δομή της κυβέρνησης του με άτομα και προσωπικότητες που έχουν φαντασία, νέες ιδέες, γνώσεις, τόλμη και ικανότητες και τα οποία ενδεχομένως δεν προέρχονται αναγκαστικά μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται ένας ευρύτατος ανασχηματισμός.
Για την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας
Αν χρειαστεί δεν πρόκειται ποτέ μόνος μου να πάω και να γίνω "ζευγάρι" με κάποιον. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο τα τρία αστικά κόμματα αλλά και όποιος άλλος θα ήθελε, να συνεργαστούν για να βοηθήσουν την κατάσταση, και να βγάλουν τη χώρα από την δυσμενή θέση. Δεν μπορεί να υπάρξουν "κολοβές" λύσεις. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια όλων των κομμάτων και όχι αφορισμοί, εξαλότητες και ποντάρισμα στο χάος.
Για το θέμα της Υπατίας
Η κυβέρνηση έκανε από την αρχή λανθασμένους χειρισμούς και κινήσεις. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός. Από τη στιγμή που γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε απεργία πείνας, έπρεπε να μεταφερθούν οι απεργοί σε ένα Στρατιωτικό Νοσοκομείο και να ενημερωθεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ώστε να στείλει δικούς της παρατηρητές. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε εμείς τον έλεγχο της κατάστασης. Υπάρχουν κάποιοι που επιδιώκουν νεκρό και κάποιοι άλλοι νουνεχείς, οι οποίοι πρεσβεύουν ότι πάση θυσία δεν πρέπει να υπάρξει νεκρός. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή και να γίνει “σπίθα” για να δημιουργηθούν γεγονότα και καταστάσεις.
Για την Σύνοδο Κορυφής
Η αλήθεια είναι όταν ζητάς δανεικά, ό δανειστής σου υποβάλει τους δικούς του όρους. Μας το είπε άλλωστε ωμά αυτό και η κ. Μέρκελ. Η μόνη μας ελπίδα για μια θετική εθνική εξέλιξη στο θέμα μας, είναι η καταλυτική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών της Αμερικής κ. Γκάιτνερ, ο οποίος κομίζει μήνυμα του Ομπάμα για να μην γίνουν κινήσεις και να μη ληφθούν μέτρα και αποφάσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την ανάκαμψη και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλους. Η Αμερική δεν αντέχει μια δεύτερη κρίση... Ο κ. Σαρκοζί είναι φύσει και θέσει σύμμαχος μας. Θα πρέπει όμως να ψηλώσει το ανάστημα του λίγο μπροστά στην κ. Μέρκελ.
Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα της Συνόδου για ένα συνολικό ξεκαθάρισμα των θέσεων μας. Ακόμη και να φέρει πίσω ο κ. Παπανδρέου όλα αυτά που διεκδικούμε, δεν επαρκούν και δεν είναι αρκετά για να μας βγάλουν από την κρίση. Δεν φθάνει. Ας το ξεκαθαρίσουμε.
Η Ελλάδα μπορεί να πιέσει αλλά και να εκβιάσει για τους όρους αποπληρωμής. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η χώρα μας θα μπορέσει να εξοικονομήσει 50 δισ. τα επόμενα χρόνια...
Το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης
Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι να μπορεί και να δανειστεί και από άλλους φορείς και χώρες, ενδεχομένως με καλύτερους και προσφορότερους όρους. Η παρούσα συμφωνία του μνημονίου, μας το απαγορεύει..
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πετύχουμε είναι να απαγκιστρωθούμε από τον μονόδρομο και την μονολιθικότητα του αποκλειστικού δανεισμού μας από την Τρόικα. Είχα επαφές με Πρεσβευτές άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για την διερεύνηση της δυνατότητας να δανειστεί η χώρα μας με καλύτερους όρους.
Για τα σενάρια προσχώρησης Βορίδη στη ΝΔ
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με το πότε αναμένεται η προσχώρηση Βορίδη στη ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απάντησε ότι η απάντηση στο θέμα αυτό θα δοθεί... σε 22 μέρες... (την πρωταπριλιά δηλαδή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου