Αθήνα , 15 Ιουλίου 2011
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ALTER
«Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της χώρας. 340 δισ. του χρέους μας είναι λογιστικά. Χρωστάμε στην ουσία 200 δισ. τα οποία τα έχουμε. Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η χώρα μας από πολλούς τρόπους και από πολλούς δρόμους. Μόνο η αξιοποίηση των ανενεργών κληροδοτημάτων θα μπορούσε να συνεισφέρει πάρα πολλά. Θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χώρες που θα ήθελαν να μπουν στο «κεφάλαιο Ελλάδα».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης στην εκπομπή του ALTER «ΚΑΛΗΜΕΡΑ», στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Η πραγματική εικόνα της χώρας
ΟΙ Οίκοι Αξιολόγησης έχουν προσφέρει μεγίστη υπηρεσία με τις αξιολογήσεις τους. Με αυτές τις αξιολογήσεις τους έχουν «ευτελίσει» τα ελληνικά ομόλογα, και πολλοί κάτοχοι τους θέλουν να απαλλαγούν από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε στη μισή τιμή τους. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την «αδηφαγία» των απατεώνων.
Νομίζω ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών, να δίνουν λύσεις. Παρακολουθώ μια στείρα κοκορομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι και οι φταίχτες. Όλα αυτά τα βάναυσα και τα βάρβαρα τα οποία ζούμε σήμερα και τα οποία θα ζούσαμε έτσι ή αλλιώς, με ένα ή άλλα τρόπο, με Μνημόνια ή χωρίς Μνημόνια, με Μεσοπρόθεσμα ή χωρίς Μεσοπρόθεσμα, με Εφαρμοστικούς νόμους ή χωρίς. Βεβαίως θα φτάναμε σε μια πολύ σκληρή λιτότητα προκειμένου να σώσουμε την χώρα από τα πολλά δάνεια που είχαν πάρει οι κυβερνήσεις.
Χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ
Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή πληρώνει ο Ελληνικός λαός, πληρώνει η Ελλάδα, τα χρέη που φόρτωσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτό το γεγονός δεν αλλάζει.
Χρειάζεται να γίνουν κινήσεις ευεργετικές για τον τόπο μας και όχι “φανφάρες”. Αυτές οι “φανφάρες” ταξίδια στο εξωτερικό, που πολύδιαφημίζονται με συναντήσεις και φωτογραφήσεις, δεν εξυπηρετούν.
Ο ΛΑ.Ο.Σ αθόρυβα κινητοποιήθηκε αποστέλλοντας πολλές επιστολές, και έστειλα τους ανθρώπους μας στις Βρυξέλλες να πραγματοποιήσουν επαφές και συναντήσεις και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Η Ελλάδα για να σωθεί τώρα δεν θέλει δάνεια. Η ανακύκλωση των δανείων και των τόκων μας βάζει ποιο βαθιά μέσα σε αυτό το ρήγμα.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για να σωθεί. Αυτή η πρόταση μας «επωάζεται» πλέον στην Ευρώπη. Ήδη σήμερα η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ σε πρωτοσέλιδο αναφέρει την πρόταση μας. Πρέπει να μας δώσουν ένα πακέτο για να σωθεί η οικονομία μας, αλλά όχι με τόκο. Έχοντας αυτό ως “βατήρα” και μαζεύοντας τα υπόλοιπα, μπορούμε να μηδενίσουμε το χρέος. Και από κει και πέρα, να δούμε να μην ξαναδημιουργήσουμε χρέος.
Το χρέος είναι προϊόν πιέσεων, ενίοτε και εκβιασμών συντεχνιών που διεκδικούν περισσότερα, και ενός σπάταλου κράτους το οποίο δεν θέλει να «βάλει φρένο». Πτωχεύσαμε, φτάσαμε στον πάτο και οι υπουργοί παίρνουν το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τα ταξίδια τους. Να σοβαρευτούμε.
Ήθελαν να μας βοηθήσουν
Είχα έλθει σε επικοινωνία και επαφή με πετρελαιοπαραγωγό κράτος για να λάβουμε χαμηλότοκο δάνειο, 10 δισ. για 10 χρόνια με 3%. Σε συνάντηση τους με το Μαξίμου, συζήτησαν πολλά άλλα εκτός από αυτή την πρόταση. Προφανώς, είχαν προαποφασίσει αυτό το “δρομολόγιο” και τη χρηματοδότηση μας μέσα από την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν πια ηγέτες
Η Ευρώπη δεν έχει τη γνώση, δεν έχει την ενόραση και έχει πολύ “μικρές” ηγεσίες. Δεν έχει η Γερμανία Αντενάουερ, έχει Μέρκελ. Δεν έχει Ντε Γκωλ η Γαλλία. Είναι “πολιτικοί νάνοι”, οι οποίοι τα έχουν χάσει, ζουν σε έναν πανικό. Είπα στον πρωθυπουργό πριν λίγο καιρό: “Είναι πιο φοβισμένοι και από εσένα. Πήγαινε επάνω και απαίτησε καταστάσεις. Τρέμουν. Είναι σε κατάσταση πανικού”.
Και εμείς πήγαμε πάλι φοβικοί, αδύναμοι και εκλιπαρούντες σαν “επαίτες”.
Αυτό οφείλεται στην απειρία των ηγετών μας. Έγιναν βουλευτές στην ηλικία των 26 ετών, δεν έχουν μπει στο “καμίνι” της ζωής για να δουν πως αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις. Δεν μπορούν, δεν έχουν την δυνατότητα. Έχουν μια θεωρητική κατάρτιση, ο καθένας έχει το δικό του ήθος και χαρακτήρα, τα δικά τους αντανακλαστικά. Δεν τα κρίνω και δεν μπαίνω σε αυτή την λογική. Μπαίνω όμως απαραίτητα στη λογική της απειρίας τους. Βλέπω τους ανθρώπους τους οποίους χρησιμοποιούν και τους οποίους εμφανίζουν προς τα έξω. Έχουν το ίδιο έλλειμμα.
Φοβούμαι ότι δεν μπορούν να έχουν μια πραγματική, μια πειστική απάντηση στην Ευρώπη. Επιμένω να έλθουν σε μια συνεννόηση να μπορέσουμε να βρούμε λύση.
Να “ανεβάσουμε” την Ελλάδα
Δεν έχει σημασία να “ανεβαίνει” ή “κατεβαίνει” κάποιος στις δημοσκοπικές μετρήσεις. Σημασία έχει εάν μπορούμε να “ανεβάσουμε” την Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί, ότι κάποιοι από εμάς πάμε καλύτερα από κάποιους άλλους, έχει μικρή σημασία. Το πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο η ασυνεννοησία και λιγότερο η ουσία.
Η ΝΔ είναι μπροστά όχι γιατί φαντάζει ως καλύτερη λύση, αλλά γιατί ο Ελληνικός λαός πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερη λύση. Όμως, υπάρχει ένα 40% που δεν τους εμπιστεύεται. Τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στο 55% έναντι του 85%. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων οι οποίοι λένε δεν με ενδιαφέρουν, και όλοι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν.
Λέω σε όλους αυτούς: «Το πράγμα τώρα πλέον έχει φτάσει στο και πέντε, και πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα και ο τρόπος, αντί των καθημερινών αντεγκλήσεων που πολλαπλασιάζονται από τα κανάλια, σε σημείο που να πνίγουν και να αγανακτούν τους πολίτες. Να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Δεν είναι κακό να πάμε να μιλήσουμε . Είναι κακό το να βριζόμαστε μεταξύ μας».
Για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ
Το ερώτημα είναι: “Φτάνουμε; Μπορούμε”; Νομίζω ότι δεν φτάνουμε και δεν μπορούμε. Όχι γιατί δεν θα υπάρχει η ανάλογη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν φτάνει όταν όλοι οι άλλοι «τραβάνε ανάποδα το σχοινί».
Το θέμα είναι: «Μπορούμε να πάμε οι περισσότεροι, οι δυνατότεροι και οι πιο υπεύθυνοι να “τραβάμε” το πρόβλημα από την μια πλευρά»; Αυτό είναι το ζητούμενο.
Και για αυτό σήμερα επιμένω ότι οποιαδήποτε κουβέντα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον κ. Αντώνη Σαμαρά, χωρίς τη ΝΔ. Τότε θα λέω το ίδιο πράγμα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε και αυτούς από έξω». Γιατί θα αρχίσουν να «τραβούν ανάποδα».
Μην κοιτάτε αυτό το ΠΑΣΟΚ που οι ανάγκες το έφεραν να κάνει μια πολιτική «ευθύνης». Εάν το ΠΑΣΟΚ φύγει από την εξουσία, θα αρχίσει τις εξαλλότητες του παρελθόντος. Σας θυμίζω τι έκανε την περίοδο ‘91-‘93 στον Μητσοτάκη. Τον Μπάκουλη που κατέβαζε κάθε ημέρα τους διακόπτες της ΔΕΗ. Τότε που έβγαζε στο δρόμο όλο τον κόσμο, μεταξύ εκείνων και τον κ. Πρωτόπαππα, σήμερα βουλευτή, τον κ. Πιπεριά κ.λπ. Τα ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει τις ίδιες ασχήμιες που έκανε και τότε.
Άρα, θα υπάρχει μια ματαιότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο ένας και ο άλλος ότι είναι απαραίτητοι.
Εάν τους χρειάζεται σαν «καταλύτης» ο Καρατζαφέρης λόγω της καταγραφής κάποιων πραγμάτων, είμαι έτοιμος να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία. Αλλά, δεν μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα με ασυνεννοησία.
Αν υιοθετήσουμε σαν σενάριο εργασίας, μια κυβέρνηση ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ με 140 και 25 βουλευτές αντίστοιχα, τι θα πάμε να πούμε στην Ευρώπη όταν αυτή έχει αποκλείσει πλήρως την ατζέντα του κ. Σαμαρά; Θεωρεί τον κ. Σαμαρά, ίσως «όχι επαρκώς σοβαρό», προσπαθώ να βρω την πιο λεπτή λέξη.
Η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ για ανάπτυξη
Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να ανέβουμε πάνω με μια νέα πρόταση η οποία θα βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι η δική μας για το «Σχέδιο Μάρσαλ», μια άλλη για ανάπτυξη που δεν συζητά κανείς, και πάνω από όλα να έχουμε ένα σταθερό «παρτενέρ» που είναι ασταθής. Γιατί η Ευρώπη σήμερα είναι ασταθής. Άλλα πιστεύει ο Τρισέ, άλλα ο Γιούνκερ, άλλα η μηχανή της Ευρώπης, η Μέρκελ. Εάν ο «παρτενέρ», δεν είναι σταθερός, με ποιόν να πάω να μιλήσω;
Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε όσοι μπορεί να μιλήσουμε- πιστεύω αυτή την στιγμή είμαστε τα 3 κόμματα και κάποιοι από τα μικρότερα- είναι να αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε σχέδια πως θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον τόπο από την ύφεση με δικές μας δυνάμεις. Δηλαδή, να πούμε αύριο το πρωί «τέλειωσε η Ευρώπη», «πέθανε η Ευρώπη», εμείς τι θα κάνουμε; Θα πεθάνουμε;
Η γη μας κρύβει πλούτο
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η γη θα μας βοηθήσει, ίσως περισσότερο η θάλασσα. Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα ευρήματα που θα μπορούσαν να μπουν με έναν έξυπνο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θυμίζω ότι ουδέποτε Γερμανός Καγκελάριος είχε επισκεφτεί την Κύπρο. Πήγε η κ. Μέρκελ όταν βρέθηκε το αέριο.
Δόξα τω Θεώ, οι έρευνες προχωρούν καλά στη στεριά, γιατί ακόμα δεν έχουμε αγγίξει θάλασσα, λόγω των γνωστών λόγων των φοβικών συνδρόμων του κ. Παπανδρέου.
Επετειακή η επίσκεψη της κ. Χίλαρι
Έρχεται σε μια συμβολική ημερομηνία, παραμονές της 20ης Ιουλίου 1974…
Για την παροχή δανείου από την Ρωσία με πολύ ευνοϊκούς όρους
Γνωρίζω πολύ καλά αυτή την υπόθεση. Ήμουν σε μεγάλο βαθμό «διαχειριστής» αυτής της ιστορίας.
Είχε κάνει μεγάλες προσπάθειες ο Πούτιν. Είχα συναντήσει τον άνθρωπο του στο Λαγονήσι παρουσία γνωστού δημοσιογράφου. Είχαμε ζητήσει ορισμένα πράγματα.
Όμως, δυστυχώς, η ακαμψία του κ. Παπανδρέου και η προσήλωση του στον αμερικανισμό, απέτρεψε αυτή την μεγάλη είσοδο.
Αυτή την στιγμή η σωτηρία της χώρας μας, περνά εν πολλοίς από την συνδρομή και την συμμετοχή της Ρωσίας στο «Ελληνικό γίγνεσθαι». Κάτω από την έννοια καλωσορίζω, καλοδέχομαι και συγχαίρω την πρωτοβουλία του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ να δείξουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Εάν ήμουν στα πράγματα δεν θα ακολουθούσα τον όρο ο οποίος απαγορεύει τον δανεισμό από άλλες χώρες. Ας έκοβαν το κεφάλι τους. Αυτά είναι για θνησιγενείς ηγεσίες. Η Κίνα μας πρόσφερε 100 δισ. και εμείς πήραμε μόνο 5. Ας έλεγε η Ευρώπη ό τι ήθελε. Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι.
«Το μαγαζί είναι γωνία» και υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται. Αν η Ρωσία μπει στο Αιγαίο εξασφαλίζουμε μια μεγάλη ανάσα. Είναι μεγάλη η αλλαγή πολιτικής και η οικονομική μας δυσπραγία θα λυθεί, εν πρώτοις, αν αλλάξουμε εξωτερική πολιτική.
Για το τραγικό δυστύχημα στην Κύπρο
Δεν ξέρω αν φτάνει η συγγνώμη του κ. Χριστόφια για την καταστροφή που έπληξε το νησί. Χάθηκαν ζωές με ευθύνη της κυβέρνησης Χριστόφια. Δεν ξέρω αν φτάνει η λεκτική συγγνώμη, ή αν περιμένει κάτι άλλο ό Κυπριακός λαός.
Ένα δυνατό χαρτί
H AOZ είναι ένα μεγάλο θέμα. Νομίζω ότι από εκεί θα έλθει η βοήθεια. Παρακολουθώ τον τρόπο που το χειρίζεται η κυβέρνηση. Δεν συμφωνώ αναγκαστικά με αυτόν. Χαιρετίζω την διαδικασία πλησιάσματος με το Ισραήλ, και πιστεύω ότι αποτελεί λύση, ίσως και μονόδρομο για την «επελαύνουσα» Τουρκία. Υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου και αυτό πρέπει να το σκεφτούν καλά κάποιοι. Αν ήμουν στη θέση της κυβέρνησης αυτό το «χαρτί» θα το έπαιζα πάρα πολύ δυνατά.
Δεν ξέρω ποιες προτεραιότητες, ή πια φοβικά διλήμματα έχει ο κ. Παπανδρέου και δεν προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις. Υπολογίζει πάρα πολύ τον Αμερικανό και στο παιχνίδι που παίζει αυτός στην περιοχή.
Δεν έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία. Πρόβλημα έχουμε με την Τουρκία η οποία βασίζεται στον Αμερικανό. Αν αυτή ήταν απέναντι χωρίς τον Αμερικανό δεν θα με φόβιζε καθόλου.
Το πρόβλημα μας είναι πρόβλημα επαναπροσδιορισμού των σχέσεων μας με την Αμερική. Τώρα το αγαπημένο παιδί του ΝΑΤΟ είναι η Αλβανία και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι στα «αζήτητα», είναι ένα «αποπαίδι». Επομένως, πρέπει να βρω έναν άλλο «πατέρα», έναν άλλο «προστάτη», εάν η περιοχή χρειάζεται «προστάτη».
Η θάλασσα έχει να μας δώσει τα λεφτά για να γίνει η Ελλάδα Ελβετία, Νορβηγία.
Για την Επιλεκτική χρεοκοπία
Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας. Δεν χρειαζόταν να το πει αυτό ο κ. Βενιζέλος. Πιστεύω ότι είναι μια κουβέντα που έγινε στην ΕΕ με τον κ. Όλι Ρεν και τους Οίκους Αξιολόγησης να γίνει ένα πιστωτικό επεισόδιο στην Ελλάδα προκειμένου οι άνθρωποι μας να πάρουν, να συλλέξουν τα στοιχήματα που έχουν ποντάρει, τα CDS, και αμέσως μετά θα αναβαθμίσουμε την Ελλάδα. Δεν μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι, δεν είμαι «πειραματόζωο» για να βάλω την Ελλάδα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Αυτό που λένε είναι να κόψουμε τα πόδια της Ελλάδας και να της βάλουμε πήλινα. Δεν δέχομαι και δεν θέλω αυτά τα πειράματα. Χαίρομαι πραγματικά που είδα και από την ΝΔ τέτοιου είδους απόκριση.
Η «πληγή» της Ευρώπης είναι η Γερμανία η οποία θέλει να διατηρήσει το προνόμιο των εξαγωγών της. Βαστά ψηλά το ευρώ που ρίχνει έξω τις οικονομίες των άλλων χωρών. Εάν αυτό πέσει, που θα πέσει, τότε θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ Βορά και Νότου και θα σωθεί η Ευρώπη. Διαφορετικά μιλάμε για το τέλος της Ευρώπης.
Για την κίνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει το βουλευτικό αυτοκίνητο
Ο κάθε βουλευτής έχει τις δικές του ανάγκες. Ζήτησα, δεν απαίτησα από τους βουλευτές μου να προχωρήσουν σε μια ανάλογη πράξη και να επιστρέψουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα. Κάποιοι που είχαν την δυνατότητα να διατηρούν ιδιωτικά αυτοκίνητα το έπραξαν. Είχα θέσει θέμα στη Βουλή για την μείωση των βουλευτικών αμοιβών κατά 50%. Έπρεπε να δίναμε εμείς το παράδειγμα στον Έλληνα πολίτη όταν του ζητούσαμε να κάνει τόσες θυσίες.
Η κοινωνική προσφορά του ΛΑ.Ο.Σ
Έχω μια πολυκύμαντη ζωή στην επικοινωνία. Απέκτησα πολλές εμπειρίες. Ο ΛΑ.Ο.Σ είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Φτώχειας. Μας ζήτησαν οι Έλληνες Μακεδόνες του εξωτερικού να χρηματοδοτήσουμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μεγάλη χαρά το πράξαμε. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο Λιτόχωρο Πιερίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αυτού, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο αυτού που υπάρχει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Για να τιμήσουμε τον μεγαλύτερο των Ελλήνων με σεμνότητα, σεβασμό και χωρίς βεβαίως καμία ακρότητα, γιατί οι ομογενείς μας είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου