Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2012
Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, στη Βουλή, κατά τη σημερινή συζήτηση, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό και στην οποία απάντησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, με θέμα «Κίνδυνος Ενεργειακής Ανεπάρκειας».
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
Η απόφαση της ΕΕ, ακολουθώντας τις οδηγίες των ΗΠΑ, να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν είχε ένα άμεσο αντίκτυπο: η κυβέρνηση της Τεχεράνης μελέτησε τη διακοπή της εκροής του πετρελαίου προς την Ευρώπη. Στον κατάλογο είναι και η Ελλάδα. Σε πρώτη φάση διεκόπη η εκροή πετρελαίου προς την Γαλλία και την Αγγλία. Οι μήνες δεν είναι πολλοί. Τον Ιούλιο θα αποφασισθεί τελικά αν θα μπορούμε να έχουμε πετρέλαιο απ΄ αυτή τη χώρα, τη μόνη την οποία μας δίνει πετρέλαιο με πίστωση. Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που παίρνουμε από κάθε άλλη χώρα… Περισσότερα από 110.000 βαρέλια την ημέρα. Λαμβανομένου υπόψη της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της επαπειλουμένης χρεοκοπίας για την οποία σήμερα γράφει ο διεθνής οικονομικός Τύπος, σήμερα, μετά τις συμφωνίες αυτές που έγιναν προχθές στις Βρυξέλλες, ερωτώ πόσο σοφό είναι να εγκαταλείπουμε τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, να τις παγώνουμε.
Και κατά πόσο έχουμε την εθνική κυριαρχία να έχουμε δική μας εξωτερική πολιτική και δικές μας διμερείς σκέψεις ή μας έχει απαγορευθεί από εκείνους οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιτροπεία της Ελλάδος και οι οποίοι παίζουν συγκεκριμένα διπλωματικά και πολιτικά παιχνίδια με το Ιράν. Βέβαια κάνατε και κάποια δήλωση σε κάποιο Γαλλικό μέσο ενημέρωσης και θα ήθελα τις διευκρινίσεις σας τι εννοούσατε όταν λέγατε ότι είστε ικανοποιημένος με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύω να έχει γίνει κάποιο λάθος… Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβερνήσεως παραχωρεί ευκόλως την εθνική κυριαρχία. Μου ΄κανε φοβερή εντύπωση και θα ήθελα την τοποθέτησή σας για να μπορέσω και εγώ μετά να τοποθετηθώ.
Ταυτοχρόνως έχουμε και έλλειψη αερίου. Ο καιρός και η απαγόρευση εξαγωγής αερίου από τις Βαλκανικές χώρες μας έφεραν στα όριά μας. Αναγκάσθηκε προχθές ο παρακείμενος Υφυπουργός, ο κ. Μανιάτης να βγάλει μια ανακοίνωση που απαγορεύει και τις δικές μας εξαγωγές ηλεκτρισμού προς τρίτους. Λειτουργούμε σε οριακά επίπεδα. Η Τουρκία απ΄ την άλλη πλευρά μας έκοψε το αζέρικο αέριο για δικές της υποτίθεται ανάγκες, ενώ και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τον τορπίλισε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τον τρόπο με τον οποίο τον τορπίλισε. Νομίζω ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και δεν ξέρω μέχρι πότε η Ρεβυθούσα θα μπορεί να ικανοποιεί -έστω και στοιχειωδώς- τις ανάγκες της χώρας. Θα ήθελα λοιπόν η κυβέρνηση να τοποθετηθεί σ΄ αυτό το τεράστιο θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Ύστερα από μεσολαβήσασα απάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε τα εξής:
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):
Πόσο νερό έχει τρέξει στην κοίτη του ποταμού Ιλισού από τότε που εσείς φωνάζατε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και τώρα εμφανίζεστε υπέρμαχος της απόλυτης ενοποίησης της ΕΕ. Να γίνουμε δηλαδή εμείς κάτι σαν τη Λουιζιάνα με την πλούσια Γερμανία που θα είναι σαν την Καλιφόρνια. Αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας, ότι δηλαδή εμείς μπορούμε να είμαστε ισότιμοι με αυτούς.
Χθες ο Βιετναμέζος Αντικαγκελάριος της Γερμανίας προσέβαλε χυδαιότατα τον κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν μπορεί να μας λένε ακαμάτηδες, τεμπέληδες κι εμείς να μην αντιδρούμε. Ήμουν σε εκείνους που αντιστάθηκαν τότε στο Ευρωσύνταγμα και πήγα σε Αγγλία, Γαλλία γι΄ αυτό. Ήμουν σε κείνους μετά που γιορτάσανε την αντίσταση στο Σύνταγμα αυτό, αλλά μετά μας έφεραν το υποκατάστατό του, τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Μην τους εμπιστεύεστε κ. Αντιπρόεδρε, δεν έχουν πια ούτε καν δημοκρατικές διαδικασίες, πρόκειται πια για Γερμανική Ένωση. Και σας είπα το παράδειγμα που κορυφαίος επίτροπος μου έστειλε άνθρωπό του να μου πει να κάνουμε εμείς κάτι που βαλλόμαστε ως Έλληνες για να σταματήσει η γερμανική επικυριαρχία στην ΕΕ.
Ποιος είδε αυτές τις ημέρες τον Πρόεδρο της ΕΕ, τον κ. Ρομπάι; Κανείς. Κουμάντο κάνει η κα Μέρκελ με την άλλη κυρία, την κα Λαγκάρντ, που μας λένε τώρα ότι δεν ξέρουν πόσα λεφτά θα δώσουν τελικά στο πακέτο και αν θα τα δώσουν κλπ. Μας εμπαίζουν πια σε όλους τους τόνους. Και θα ήθελα κάποια στιγμή να δω την υπογραφή του ΔΝΤ στην πρώτη σύμβαση..
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας: Εσείς κ. Αντιπρόεδρε, έχετε πάει 3 φορές στην Τεχεράνη, δεν είδα κανέναν τώρα να πηγαίνει. Εγώ έφερα εδώ τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών πριν το Μνημόνιο και του έκανα πρόταση για να πάρουμε 10 δις με 3% επιτόκιο για 10 χρόνια και μου είπε ότι η χώρα του το σκέφτεται. Και πήγε στο Μαξίμου και του μίλησαν για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Κι αυτό γιατί υπάρχει μία δουλεία. Αυτή η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, για να μην πάμε κόντρα.
Και όσο για την πυρηνική δύναμη, δεν τη θέλουμε εκεί σαφώς να υπάρχει, αλλά στη Μεσόγειο και μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να υπάρχει πυρηνική δύναμη επειδή εκεί είναι φίλιες οι πυρηνικές δυνάμεις; Ζούμε σε μία χώρα που ό,τι είναι καλό για τον ισχυρό είναι καλό για όλους και ό,τι κακό για τον ισχυρό, κακό για όλους, σαν τις «καλές» και «κακές» δικτατορίες... Αυτά δεν συνάδουν με το ήθος που έχει μία χώρα.
Έχουμε εκχωρήσει εθνική κυριαρχία. Δεν έπρεπε να έχει πάει ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών στο Ιράν αλλά και στη Λιβύη; Γιατί αφήνουμε την ελληνική κυριαρχία στα χέρια των άλλων ανάλογα με τα συμφέροντά τους; ΄Έτσι είπα να πάμε και στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα σύμβαση και είπατε όχι και τελικά την πήγα μόνος μου.
Μιλήσατε για ενδεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Μα, όλοι οι αναλυτές μιλάνε για αύξηση, σε μια ΕΕ μάλιστα που βυθίζεται σε ύφεση. Κάποιοι θέλουν ανοήτως να επαναλάβουν αυτό που έγινε με το Ιράκ. Με υψηλή τιμή πετρελαίου και ύφεση, αντιλαμβάνεστε ποια η κατάσταση της χώρας και πού οδηγούμαστε.
Το Ιράν είναι μία λύση. Εάν κάτι τουλάχιστον δεν πάει καλά, εάν η χώρα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, να έχουμε ενέργεια. Διότι φοβάμαι αλλιώς ότι θα υπάρχει ρεύμα 2 ώρες την ημέρα στα σπίτια.
Για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ: Βρίσκονται ήδη στο Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας και θέλουν να τις πουλήσουν. Καλά τη ΔΕΠΑ, αλλά και η ΔΕΣΦΑ ιδιωτική; Να δώσουμε τις σωλήνες την ώρα που ο κ. Μανιάτης ψάχνει αέριο; Και πώς θα μεταφέρουμε αέριο στο εσωτερικό εάν χρειαστεί;
Και μιας που μιλάμε για αέριο, αυτό βρίσκεται πια υπό το βρόγχο και την απειλή του αγγλικού δικαίου.
Τέλος, κ. Μανιάτη, καλό το υπνοστεντόν, αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια. Καλά κάνατε και βάλατε υπνοστεντόν -δεν μιλάω για εσάς αλλά για εκεί που το δώσατε- αλλά πρέπει να τρέξουν τα πράγματα, διότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου