Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Α. ΚΑΛΟΥΔΗ
Ποιος μας έκλεψε το όνειρο;
Τελικά, ποιος φταίει που φτάσαμε στα σημερινά χάλια;
Ποιος μας έκλεψε το όνειρο;
Ποιος ευθύνεται για την διαφθορά που κατακλύζει ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα, Ποιος, ποιος, ποιος...
Αμέτρητα ερωτήματα, αδιευκρίνιστες απαντήσεις και ένα πελώριο «γιατί» μας βασανίζει τώρα, κατόπιν εορτής, και αφού πρώτα οδηγηθήκαμε στο χείλος της καταστροφής;
Πόσο φταίμε όμως και εμείς οι πολίτες για τα χάλια που οδηγηθήκαμε;
Η απάντηση δεν είναι ούτε «φταίμε», ούτε «δεν φταίμε».
Και σε αυτή την αναφορά μας, επιχειρούμε να αναδείξουμε με την παράθεση πραγματικών στοιχείων και γεγονότων, τις πραγματικές ευθύνες, τόσο των δύο πολιτικών σχηματισμών (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που μας κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι σήμερα, όσο και κάποιες δικές μας, ως υπεύθυνων πολιτών, που δεχθήκαμε να συμμετάσχουμε ως «πιόνια εθελοντές», σε ένα απεχθές οικονομικό πείραμα, για την «σταθερότητα» ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο εφαρμόσθηκε και απέτυχε ως «μη βιώσιμο», αφού το μόνο που πέτυχε ήταν να οδηγήσει ένα Έθνος στην χρεωκοπία!
Το υγιές χρέος του '74
Η αναφορά μας, θέτει ως χρονολογία «ορόσημο» την πτώση της χούντας το '74 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή.
Η χούντα των συνταγματαρχών, παρέδωσε στην τότε κυβέρνηση, ένα «υγιές χρέος», όπως αποκαλείται, ύψους 330 εκατ. δρχ.
Ο όρος «υγιές χρέος» είναι δόκιμος και χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι οικονομίες των χωρών, μπορούν και αυτόεξοφλούν το Δημόσιο Χρέος από τα έσοδα που εισπράττουν εξ αιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του πρωτογενούς, όσο και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας τους.
Επτά χρόνια αργότερα, ο Κ. Καραμανλής με την πολιτική των κρατικοποιήσεων που ακολούθησε, παραδίδει στον Α. Παπανδρέου (1981) το χρέος στα 8 δισ. δρχ.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «σοβαρή», πλην όμως όχι «μη αναστρέψιμη» καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ακόμα υψηλοί αν και πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να παραδώσουν στο κράτος τις επιχειρήσεις τους κρατώντας τα κέρδη τους, αντί να τις αναπτύξουν και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και ανταγωνιστικότητα).
Όμως, ο Α. Παπανδρέου έχει άλλους στόχους και προτεραιότητες.
Πρώτιστος στόχος του είναι η αναδιανομή του πλούτου και η δημιουργία «νέων τζακιών» τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την «δια βίου» κυριαρχία του, στα πρότυπα άλλων «σοσιαλιστικών κομμάτων, κυρίως της Μ. Ανατολής (π.χ το κόμμα Μπάαθ στην Συρία, κλπ.).
Εφαρμόζει λοιπόν δύο συστήματα.
Το πρώτο, αυξάνει κυριολεκτικά εν μια νυκτί, μισθούς, εισφορές, συντάξεις, δικαιώματα σε απεργίες, κλπ., ενώ παράλληλα προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στην κρατικοποίηση ολόκληρου σχεδόν του ιδιωτικού τομέα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, Π.Π, ΧΡΩΠΕΙ, κλπ.) κλείνουν υπό το βάρος χρεών και όλες αυτές οι απαιτήσεις μαζί με τους εργαζόμενους, περιέρχονται στο ελληνικό δημόσιο.
Ο Αντρέας, ως καλός γνώστης των οικονομικών και τραπεζικών συστημάτων που ίσχυαν τότε, εφαρμόζει το " EASY MONEY SYSTEM ".
Πρόκειται για ένα σύστημα τραπεζικού δανεισμού σε επίπεδο κράτους με το οποίο λαμβάνει δάνεια με ασύλληπτα (ακόμα και τότε) επιτόκια δανεισμού, τα οποία αντί να τα κατευθύνει στην ανάπτυξη και την παραγωγή, τα μοιράζει μέσω επιδοτήσεων και τριπλάσιων μισθών, στους εργαζόμενους των «κοινωνικοποιημένων» πια, πρώην ανθηρών ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Γεμίζει δηλαδή την αγορά με χρήμα, το οποίο το κράτος, άρα και εμείς οι πολίτες, έχουμε δανειστεί με εξοντωτικά επιτόκια.
Η Ελλάδα αρχίζει να βυθίζεται πλέον στον 'βούρκο» των χρεών, καθώς τα έσοδα του Δημοσίου δεν επαρκούν να καλύψουν τις δαπάνες σε τοκοχρεολύσια.
Όμως ακόμα, δεν έχει καθιερωθεί το σύστημα απόλυτης κυριαρχίας και επικράτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ οι πολιτικές διαμάχες διατηρούν ακόμα κάποια «οχυρά» αντίστασης.
Παράλληλα, η απαίτηση (σ.σ.: ποιών αλήθεια;) για αλλαγή της νοοτροπίας του Έλληνα, ο οποίος πρέπει να αποκτήσει «περισσότερες καταναλωτικές συνήθειες», οδηγεί στο γνωστό: «Τσοβόλα δώστα όλα» όπου με την αλλαγή της νοοτροπίας, το " EASY MONEY SYSTEM " από τα επίπεδα του κράτους, πρέπει να μετακυληθεί σε επίπεδο φυσικών προσώπων!
Ο Αντρέας, την περίοδο εκείνη καίτοι γνώριζε πολύ καλά πως το μοντέλο του " EASY MONEY SYSTEM " ακολουθείτο από ένα άλλο μοντέλο, αυτό του " TIGHT MONEY SYSTEM " (σφικτό οικονομικό σύστημα) το οποίο προέβλεπε δραστική μείωση στη χρηματοδότηση, πρώτα των φυσικών προσώπων και εν συνεχεία σε επίπεδο κράτους, αδιαφόρησε προφανώς υπό το βάρος των σκανδάλων που έπληξαν την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά.
Βρισκόμαστε στο 1990, όπου μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και υπό το βάρος της σκανδαλολογίας, η «εύθραυστη» κυβέρνηση Μητσοτάκη παραλαμβάνοντας το χάος των «κοινωνικοποιημένων» επιχειρήσεων, προσπαθεί να ελαφρύνει κάπως την ασθμαίνουσα οικονομία, ξεκινώντας ένα κύκλο αποκρατικοποιήσεων.
Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον τρόπο που έγινε, ανέκοψε την προσπάθεια αυτή, και επανέφερε στην εξουσία και πάλι τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος όμως μη μπορώντας να αντιμετωπίσει πλέον την κατάσταση, εξ αιτίας της ιδιαίτερα βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, παρέδωσε στον Κ. Σημίτη.
Ο Κ. Σημίτης, αντί να συγκροτήσει μια επιτροπή από ειδικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ανελάμβαναν να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά πραγματικής ανασυγκρότησης, προτίμησε (σ.σ.: γιατί άραγε; Ποιος του το επέβαλε;) να αναθέσει στην GOLDMAN SACHSτην δημιουργία ενός «δομημένου ομολόγου» (SWAP), μέσω του οποίου η πραγματική άθλια και θλιβερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας «ωραιοποιήθηκε» και έτσι «καταφέραμε» να μπούμε στην ΟΝΕ.
Η επίσημη δικαιολογία για αυτή την πρόσκληση (;) ήταν η είσοδος μας στην ΟΝΕ και το ευρώ (βεβαίως).
Και εδώ γεννάται το ερώτημα που διατύπωσε πρόσφατα και ο Ζαν Κλωντ Γιούγκερ:
Ήξεραν, ή δεν ήξεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την πραγματικότητα;
Η όποια απάντηση εξ επισήμων χειλέων, δεκτή...
Όμως, η είσοδος της G.S (σ.σ.: η οποία για αυτό το SWAP που δημιούργησε έλαβε 1 δισ. ευρώ ως αμοιβή από την υπερχρεωμένη Ελλάδα), είχε και μια ακόμα επιπλέον παρενέργεια. Το ότι τα στελέχη της επιχείρησης, γνώριζαν καλύτερα και από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας τα «κατατόπια» της ελληνικής οικονομίας!
Κοινώς, είχαμε βγάλει τα «άπλυτα» μας, όχι στη φόρα, αλλά κάτι παραπάνω! Τα περίφημα "GREEK STATISTICS" υπήρχαν από τότε και, πάλι δημιουργείται το ερώτημα: Ήξεραν ή δεν ήξεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την αλήθεια;
Το κόλπο του Χρηματιστηρίου
Μια (σχετικά ικανοποιητική) απάντηση στο ερώτημα αυτό, έδωσε πρόσφατα ένας Γερμανός οικονομολόγος ο οποίος μιλώντας σε οικονομικό κανάλι, υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γνώριζαν την αλήθεια, πλην όμως επειδή η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, άρα δεν είναι ανταγωνιστής της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά οι κάτοικοι έχουν αποκτήσει υψηλές καταναλωτικές συνήθειες (δεδομένο και αυταπόδεικτο), η χώρα προσφέρεται για να κερδοσκοπήσει κάποιος πάνω της (σ.σ.: αλλιώς λέγεται αυτό, αλλά τέλος πάντων...).
Έτσι λοιπόν, στην εφαρμογή του " EASY MONEY SYSTEM " στα φυσικά πρόσωπα πλέον, τα όποια χρήματα δίδονταν υπό μορφή δανείων, ξαναγύριζαν πίσω στις δανείστριες χώρες μέσα από την υπεραγορά προϊόντων και αγαθών που παρήγαγαν οι ίδιες.
Η ώρα του "TIGHT MONEY SYSTEM " δεν είχε φτάσει ακόμα..
Η ανατολή της νέας χιλιετίας, βρίσκει την χώρα χρεωμένη «μέχρι τα μπούνια» και πρέπει πλέον να αρχίσει η μεταφορά του " EASY MONEY SYSTEM " από τα επίπεδα κράτους, στα φυσικά πρόσωπα.
Μπαίνει λοιπόν μπροστά το COLPO GROSSO του Χρηματιστηρίου.
Με σωστά μεθοδευμένες κινήσεις, «ωραιοποιούνται» τα οικονομικά των επιχειρήσεων και αρχίζει η «αγελαία είσοδος» των Ελλήνων στο Χρηματιστήριο.
Το τι έγινε από εκεί και πέρα όλοι θυμούνται, αλλά πολλοί λίγοι ακόμα και σήμερα επιμένουν να μιλούν γι αυτό.
Η ρήση Σημίτη «ας πρόσεχαν», έχει καταγραφεί ως η πλέον κυνική απάντηση που δόθηκε από ηγέτη χώρας, προς τον λαό του, που τον πίστεψε...
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχε δοθεί τότε από τις τράπεζες, μέσω του " EASY MONEY SYSTEM " στον ελληνικό λαό, από την εποχή του Ανδρέα, μέχρι τότε, επέστρεψαν πίσω και σε μας έμειναν τα δυσβάσταχτα χρέη και η διαλυμένη οικονομία μας.
Και μας ήρθαν και οι «Ολυμπιακοί αγώνες του 2004»!
Ο από μηχανής θεός!
Από την εξαιρετικά δεινή θέση που βρέθηκε πλέον η οικονομία μας και σε επίπεδο πολιτών πλέον, ήρθε να «διευκολύνει» το τραπεζικό μας σύστημα, ανοίγοντας πλέρια το " EASY MONEY SYSTEM ".
Οι κάνουλες της ρευστότητας ανοίγουν, τα χρήματα κυριολεκτικά ρέουν με μεγάλη ευκολία, και αρχίζει η εποχή «που δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα».
Μεταξύ των τριών κυριοτέρων δεικτών οι οποίοι απεικονίζουν .με απόλυτη σαφήνεια, καθαρότητα και ακρίβεια όχι μόνο την τρέχουσα οικονομική κατάσταση μιας χώρας, αλλά και τις προοπτικές της για το μέλλον, είναι τα ύψος του ελλείμματος.
Τι δείχνει όμως το έλλειμμα και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό μέγεθος;
Με απλά λόγια, με τον όρο «έλλειμμα» εννοούμε την διαφορά μεταξύ των εσόδων που έχει και των δαπανών που πραγματοποιεί.
Και γιατί μας δείχνει την μελλοντική πορεία της οικονομίας;
Για τον απλούστατο λόγο ότι η διατήρηση του ελλείμματος σε υψηλά επίπεδα (σ.σ.: πόσο μάλλον η αύξησή του από χρόνο σε χρόνο) δείχνει μια σπάταλη διαχείριση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο να ξοδεύει και όχι να συμμαζεύει την οικονομία της.
Έτσι, το μήνυμα που στέλνει στις διεθνείς τράπεζες και γενικότερα τις αγορές είναι ότι «εμένα με ενδιαφέρει να ξοδεύω ασυλλόγιστα, ικανοποιώντας την εκλογική μου πελατεία και όχι να την καταστήσω την οικονομία μου ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές».
Να έπαυαν να δανείζουν
Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, οι διεθνείς τράπεζες και γενικότερα οι αγορές, θα έπρεπε κάτω από αυτές τις συνθήκες, να έπαυαν να δανείζουν την χώρα
αυτή, να απαιτούσαν άμεσα την επιστροφή των κεφαλαίων τους που της είχαν δανείσει και να την εγκατέλειπαν κυριολεκτικά στην τύχη της.
Όμως, όπως αναλύσαμε διεξοδικά στο ακριβώς προηγούμενο φύλλο της Α1 στην ανάλυση μας για το ελληνικό χρέος, πώς δημιουργήθηκε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και κυρίως βλέψεις, έτσι και στην περίπτωση του ελλείμματος, η αλματώδης αύξησή του, εξυπηρετούσε και ταυτόχρονα επιβεβαίωνε την επιτυχία των άνομων στόχων και σχεδίων που είχαν τεθεί σε βάρος της πατρίδας μας.
Το δυστύχημα είναι ότι οι πολιτικοί μας ταγοί, όχι μόνο δεν αντελήφθησαν το τι γινόταν, αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια εξυπηρέτησαν με απόλυτη ευσυνειδησία αυτούς τους στόχους!
Το μήνυμα που στέλνει στις διεθνείς τράπεζες και γενικότερα τις αγορές, είναι ότι «εμένα με ενδιαφέρει να ξοδεύω ασυλλόγιστα, ικανοποιώντας την εκλογική μου πελατεία και όχι να την καταστήσω την οικονομία μου ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές»
Η αποκάλυψη της προδοσίας
Όπως βλέπετε στο διάγραμμα που εμφανίζει την πορεία εξέλιξης του ελλείμματος στην χώρα μας την δεκαετία του '50- '60, τα επίπεδα στα οποία κινείτο το έλλειμμα (ως ποσοστό του ΑΕΠ πάντα) ήταν όχι μόνο μηδενικά, αλλά την τριετία '54-'57 η «ψωροκώσταινα» όπως επιτιμητικά κάποιοι εθνοπροδότες ήθελαν να αποκαλούν την
Ελλάδα, είχε και πλεόνασμα!
Και τούτο διότι η πολιτική των τότε κυβερνώντων, ήταν στην κατεύθυνση των «νοικοκυρεμένων οικονομιών».
Και σε ποια περίοδο για την χώρα μας;
Την χειρότερη, όπου η Ελλάδα, βαρύτατα πληγωμένη κυρίως από τον συμμοριτοπόλεμο, αλλά και τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής, προσπαθούσε να ανασυνταχθεί.
Οριακά σχέδια
Η «χρυσή εποχή» της ελληνικής οικονομίας, όπως προαναφέραμε, ήταν η δεκαετία '50- '60 όπου το έλλειμμα κινείτο σε σχετικά οριακά επίπεδα της τάξης του 1- 1,5%.
Δηλαδή η Ελλάδα ναι μεν χρεωστούσε, πλην όμως τα έσοδα της ήταν πολύ υψηλότερα, οπότε όχι μόνο δεν υπήρχε έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα! (βλ. σχετικό διάγραμμα εξέλιξης ελλείμματος) Ακόμα και μέχρι το 1972, τα επίπεδα του ελλείμματος για την Ελλάδα, ήταν σχετικώς χαμηλά, πολύ κάτω του 3% δηλαδή του επιπέδου που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ σήμερα και ασφαλώς αντιμετωπίσιμα, καθώς υπήρχε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Και φθάνουμε στο «εθνοσωτήριο» 1981, οπότε την διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο Αντρέας Παπανδρέου, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση ξεφεύγει παντός ελέγχου, καθώς ο στόχος
Στην δεκαετία 1990-2000 το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 11% μέχρι το 13% εις πείσμα των εξαγγελιών των τότε κυβερνώντων ότι «μοναδικός τους στόχος ήταν η μείωση του ελλείμματος»
και η στρατηγική τού Αντρέα ήταν να δημιουργήσει «στρατιές» πρασινοφρουρών, τις οποίες θα πλήρωνε το υπόλοιπο του ελληνικού λαού.
Το έλλειμμα εκτινάσσεται δια μιας στο 8,9%, ενώ την χρονιά του «Τσοβόλα δώστα όλα» δηλαδή το 1987, το έλλειμμα φτάνει στο υψηλότερο ποσοστό, κοντά στο 15%.
Τα προηγούμενα χρόνια βεβαίως, το έλλειμμα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο,
καθώς ο Αντρέας χρέωνε ασυλλόγιστα τη χώρα, για να κρατικοποιήσει μέχρι και τα ψιλικατζίδικα και να δώσει μισθούς κυρίως σε όσους διέθεταν «πράσινες κομματικές ταυτότητες».
Και βέβαια, το να αναφέρουμε τις συνθήκες δανεισμού της χώρας είναι περιττό, πλην όμως σημαντικό γιατί το ποσοστό αυτό, τροφοδοτούσε και το έλλειμμα.
Διατηρήθηκε το έλλειμμα
Στην δεκαετία 1990-2000 το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 11% μέχρι το 13% εις πείσμα των εξαγγελιών των τότε κυβερνώντων ότι «μοναδικός τους στόχος ήταν η μείωση του ελλείμματος».
Ακόμα και το άθλιο τρυκ Σημίτη με το SWAP και την GOLDMAN SACHS (βλέπε σχετική αναφορά μας στο προηγούμενο φύλλο της Α1 για το χρέος), δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει το έλλειμμα πέραν του ενός έτους (σ.σ.: οριακά πάνω από το 3% και τούτο μόνο και μόνο για να μπούμε στην ΟΝΕ και το ευρώ) καθώς η κυβέρνηση Σημίτη συνέχισε την πολιτική του άκρατου δανεισμού, εκτοξεύοντας και πάλι το έλλειμμα κοντά στο 7%.
Και φτάνουμε στο 2009, όπου όλες οι λογιστικές αλχημείες αποκαλύπτονται πλέον και το έλλειμμα εκτοξεύεται κατακόρυφα στο 13%, για να φτάσει μετά από τις αναθεωρήσεις, στα επίπεδα του 15%, δηλαδή στην εποχή του «Τσοβόλα δώστα όλα» του 1987, όπως θα μας πει η EUROSTAT, μετά όμως τις εκλογές!
Καταπληκτικό;
Τυχαίο;
Δεν νομίζουμε καθόλου, μα καθόλου!
Έτσι, διαψεύδονται με πανηγυρικό τρόπο οι δικαιολογίες που ψελλίζουν προς αφελείς ψηφοφόρους οι δύο «μεγάλοι» μονομάχοι και κήνσορες της διαφάνειας και καθαρότητας της δημόσιας ζωής! Οι δύο «μεγάλοι» οι δύο «γίγαντες» αποδεικνύονται όχι μόνο νάνοι, όχι μόνο ηθικά ανύπαρκτοι, αλλά και κάτι παραπάνω. Ψεύτες!
Α1 30 Οκτ 2010 Σελ.4 & 6 Νοε 2010 Σελ.7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου